HomeBoganmeldelser 1000 piskeslag af Nis Jakob

1000 piskeslag af Nis Jakob

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Wolf og Inessa er tilbage

Nis Jakob har udgivet 12 enkeltstående romaner før han i 2018 udgav første bind i sin nye spændingsserie. En død russer handlede om den traumatiserede danske betjent Andreas Wolf, og den udfordrede russiske betjent Inessa. Bogen høstede stor ros fra anmelderne, og nu er Nis tilbage med andet bind i serien.

Handlingen

To mennesker. To vidt forskellige lande. Én privat efterretningstjeneste, der forbinder dem i ønsket om at gøre verden til et bedre sted.

Mens en gruppe forventningsfulde kvinder gør sig klar til at møde deres måske kommende danske ægtemænd, slipper en rengøringsmand uset forbi den. I rengøringsvognen skjuler han den bedøvede russiske betjent Inessa, der har fulgt ham til Krakow for at skaffe retfærdighed – manden har dræbt hendes bedste veninde.

Drabet på Inessa skal livestreames, men Wolf er på sporet af hende. Han er stadig stærkt præget af sit tidligere sammenbrud og de fragmeneterede minder fra fortiden. Konen vil skilles, datteren har måske rodet sig ud i noget ubehageligt og sønnen har endnu en gang fejlet i jagten på eventyret. Wolf får hjælp af psykologen Anna, men efterhånden har denne hjælp overskredet den personlige grænse.

I Danmark forsøger Anna at finde sandheden om den mission Jægerkorpset for 16 år siden sendte Wolf på. Konstant støder hun på beskeden om et nedstyrtet fly og en overlevende hos eskimoerne – indtil hun pludseligt får et spinkelt bevis for noget andet. Men det er stærke kræfter Anna har sat sig op imod, og sporene peger mod samfundets absolutte top.

Det bliver en hæsblæsende jagt, der bl.a. involverer den danske regering, den russiske mafia og det religiøse politi i Saudi-Arabien.

Bedømmelsen

Der er smæk for skillingen fra første side af 1.000 piskeslag! Med en jævnt stigende spændingskurve og med handlingsmættet action, tages læseren med gennem vidt forskellige geografiske og tema-mæssige scenarier.

Både Wolf og Inessa er realistisk beskrevet og fremstår som spændende, komplekse karakterer. Ofte er det ydre omstændigheder der tvinger dem til at tage action, men begge er de drevet af deres egen form for retfærdighedssans (og nogle gange en snert af personlig hævn). Deres personlige udvikling gennem bogen giver en god dynamik i noget, der ellers kunne ende som en ren actionfilm. Deres indre konflikter og bevæggrunde hæver fortællingen godt.

Både følelser og miljøer beskrives flot og medrivende, og det er imponerende at så forskellige geografiske steder alle beskrives så realistisk. At handlingen foregår så mange steder, giver også en del forskellige tråde i fortællingen. Dog bliver det på intet tidspunkt forvirrende, og Nis har forstået at holde en stram styring.

Realismen hæves også via de 1.000 piskeslag der idømmes for en kritisk udtalelse af styret. I Saudi-Arabien er dette jo set i virkeligheden, så man kan som dansk blogger kun nyde (og reflektere over), at denne straf ikke findes her.

En anbefalelsesværdig krimi, der vil holde læserne fanget hele vejen igennem.

Wolf

Forfatter: Nis Jakob

Udgivet: 2019
Forlag: Jakobs Press
Sidetal: 378

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply