HomeBoganmeldelser 1794 af Niklas Natt och Dag

1794 af Niklas Natt och Dag

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Ludere og lommetyve

1794 er andet bind i Niklas Natt och Dags prisbelønnede Bellman trilogi, der tegner et mørkt og medrivende portræt af Stockholm i 1700-tallet. Serien har indbragt ham flere priser, blandt andet debutantprisen fra Det Svenske Krimiakademi og Stockholms hæderspris for litteratur.

Du kan læse mit anmeldelse af 1793 her.

Forlagets beskrivelse:

Nyt bind i Niklas Natt och Dags store, prisbelønnede noir-trilogi, der har taget verden med storm.

En mor sørger over sin datter, der blev dræbt på sin bryllupsnat. Efter mange forgæves forsøg på at få nogen til at opklare sagen, må hun ty til sin sidste udvej: Den forhenværende soldat Mickel Cardell, der selv sørger over en vens død. Et andet sted i Stockholm sidder en ung adelsmand på en sindssygeanstalt. Her pines han af den forbrydelse, han er anklaget for.

I andet bind af Niklas Natt och Dags historiske noir-trilogi følger vi endnu engang Mickel Cardell og Anna Stina Knapp på deres færd gennem et blodigt, kaotisk og stinkende Stockholm. “1794” er en klassisk historie om kampen mellem det gode og det onde, der ligesom sin forgænger “1793” tegner et brutalt og medrivende portræt af en mørk periode i Sveriges historie.

Bedømmelsen:

1794 er en imponerende, medrivende og rå fortælling om livet i 1700-tallets Stockholm. Bogen er både grufuldt og smukt skrevet – en historisk thriller med afrundede og sympatiske karakterer – fuld af action og fantastisk atmosfære. Hans prosa er fremragende til det punkt, hvor man som læser føler sig hensat til slutningen af 1700-tallet. Han viser igen sin fantastiske evne til at skabe levende miljøbeskrivelser – ikke at 1700-tallets Stockholm er et behageligt sted at være, men det er alligevel fremragende beskrevet. Vi placeres midt i en brutalt og socialt koldt samfund, hvor de rige konstant udnytter de fattige. Det historiske miljø føltes utroligt troværdigt, og viser et chokerende realistisk portræt af datidens Stockholm.

Jeg var imponeret over den måde  Niklas Matt och Dag beskriver det barske liv i 1700–tallets Sverige. Det føltes mere ægte og med mere psykologisk dybde end i de fleste historiske romaner. Det er fascinerende hvordan han virkeligt dykker ned i detaljerne i datidens hverdag. Og den måde han har valgt at beskrive manerer hos dele af aristokratiet, forklarer ødelæggelse af dette af folket under forskellige opstande og revolutioner meget bedre end andre klassikere fra marxismen.

Det er et kærkomment gensyn med Cardell og Anna-Stina igen. Deres efterforskning bringer dem gennem alle dele af Stockholms beskidte underverden. Men vi præsenteres også for nye karakterer, og her fremstår specielt Emilie noget kontroversiel.

Bogen er meget længe om at nå frem til mordgåden, da vi først skal igennem mange siders historie om Sveriges involvering i slavehandel. Det er dog med til at understøtte billedet af, at bogen foregår på en tid hvor der ikke ligefrem var respekt for mennesker. (med mindre, selvfølgelig, de var rige og mægtige). Vi lærer om slavehandel og ufattelig menneskelig ondskab i den svenske koloniby Gustavia på øen Barthélemy i Caribien.

En fantastisk skrevet bog og en meget værdig opfølger til 1793. Nicklas beviser igen, at han kan underholde samtidigt med at han oplyser (og måske endda udfordrer) sine læsere.

1794

Forfatter: Niklas Natt och Dag

Oversætter: Christina Westenholz Bojlén
Udgivet: 2021
Forlag: Gutkind
Sidetal: 500

Leave a Reply