HomeBoganmeldelser Æbler falder ikke af Liane Moriarty

Æbler falder ikke af Liane Moriarty

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Vi har alle skeletter i skabet

Æbler falder ikke er Liane Moriartys gribende psykologiske thriller om en families opløsning og frygtelige hemmeligheder. Liane Moriarty er den internationale bestsellerforfatter bag  Store små løgne og  Min mands hemmelighed,  og med  Æbler falder ikke har hun skrevet endnu en begavet og fængslende thriller, der overrasker til sidste side.

Forlagets beskrivelse:

Joy Delaney og hendes mand Stan lever på livets solside. Omgangskredsen misunder deres fire perfekte børn, velsmurte familieimperium og evner på tennisbanen, og efter halvtreds års ægteskab og salget af deres tennisakademi kan de se frem til en gylden pension. Men lykken vender, da Joy forsvinder ud af det blå og rygterne begynder at svirre. For hvordan fik Stan et sår i hovedet? Og hvem var Savannah, den mystiske fremmede, der bankede på deres hoveddør en sen nattetime, kort før Joy forsvandt?

De fire Delaney-børn – Amy, Logan, Troy og Brooke – var tennisstjerner i deres egen ret, men som deres far har gjort klart for dem, havde ingen af dem det, der skulle til. Nu står børnene over for et tragisk dilemma, som truer med at ødelægge hele deres familie: Skal de anmelde deres mors mystiske forsvinden til myndighederne, selvom den hovedmistænkte er deres egen far? Søskendeflokken forstår pludselig, hvordan vores nærmeste er dem, der har størst magt til at ødelægge os.

Æblet falder ikke er en fængslende thriller med psykologisk dybde. Det er fortællingen om en familie i opbrud, skumle hemmeligheder og en frygtelig sandhed, som vil frem i lyset.

Bedømmelsen:

Æbler falder ikke er en fascinerende fortælling om dysfunktionelle familier, og viser Moriartys skarpe observationer af mennesker og alle deres fejl. Hun afdækker alle familieforholdets facetter, og hvad det vil sige at være menneske. På denne måde afslører hun alt det grimme og smukke vi alle indeholder, men hun formår også et give glimt af humor. Det er også denne evne, der får hendes karakterer til at føltes levende og realistiske.

Dette er ikke en spændings- eller thrillerfortælling. Det er mere en dybdegående analyse af forholdet mellem forældre og børn, brødre og søstre og ægtemænd og koner. Da en af familiens medlemmer forsvinder, begynder alle revnerne i deres facade at sprække. Når politiet begynder at stille spørgsmål, står det hurtigt klart, at alle i familien har historier at fortælle og hemmeligheder at skjule. Og inden det hele er overstået, vil alt blive afsløret.

Historien fortælles i to tidslinjer, nemlig nutiden og glimt fra de sidste seks måneder. Mens historien bevæger sig frem og tilbage mellem fortid og nutid, får vi syn på udviklingen fra flere af familiens medlemmer. Vi lærer, hvordan deres beslutninger, handlinger og forseelser i fortiden formede deres fremtid. Der er masser af uventede åbenbaringer undervejs – og riiiigtigt meget tennis.

Men trods Moriartys evne og flotte sprog, så var bogen alt for lang. Specielt i anden halvdel var der en del overflødige detaljer, og til tider sad jeg med følelsen af, at bogen forsøgte at omhandle for mange ting på én gang. Alligevel vil jeg anbefale den, hvis du har interesse i dysfunktionelle familier.

Æbler falder ikke

Forfatter: Liane Moriarty

Oversætter: Simone Ejstrup
Udgivet: 2022
Sidetal: 480

Leave a Reply