HomeBoganmeldelser At leve er ikke nok af Anne-Kirsten Brønserud

At leve er ikke nok af Anne-Kirsten Brønserud

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Er det nok at leve?

At leve er ikke nok er skrevet af Anne-Kirsten Brønserud, og er den selvstændige fortsættelse af Når svalerne flyver højt. Anne-Kirsten Brønserud er fransk og engelsk korrespondent og cand.phil. i Nordisk Sprog og Litteratur.

Forlagets beskrivelse:

At leve er ikke nok er en skildring af fire unge mennesker, som i perioden 1973-1979 forsøger at finde deres vej i livet.

Den 11-årige Henner er gladest, når han kan snige sig til at tage sin søsters kjole på. Denne skamfulde hemmelighed gør ham til enspænder. Hvordan klarer han et liv uden håb om nogensinde at kunne udleve sine inderste længsler?

Storesøsteren Mie fortrænger med skiftende held den sensommerdag for et år siden. Der, hvor hun passivt så til, at Henners plageånd druknede. Hvilken indflydelse får Mies følelse af skyld på hendes livsvalg?

Deres 18-årige søster, Anne-Mette, kommer sammen med Bjarne. Hendes ønske om et åbent parforhold og hans tiltagende alkoholforbrug skaber jalousi og skænderier. De er fælles om politiske visioner, men kan kærligheden overleve de personlige uoverensstemmelser?

Romanen er den selvstændige efterfølger til Når svalerne flyver højt.

Bedømmelsen:

At leve er ikke nok er næsten en form for Danmarkskrønike i den måde den glimrende portrætterer tiden og dens opbrydningstid. I perioden 1973-1979 skete store ændringer i samfundet og i de unges syn på deres fremtidige muligheder og levestil, og det får Anne-Kirsten på glimrende vis flettet naturligt ind i handlingen. Selvom jeg er født lidt senere, så syntes jeg alligevel der var mange ting jeg kunne nikke genkendende til – måske har jeg bare fået dem fortalt.

Sproget er rigtigt flot, og derfor gribes man da også med det samme af historien. Det er medrivende at følge, hvordan de tre søskende hver især er præget af deres hemmeligheder, og hvordan de alle vælger hver deres måde at forsøge at håndtere dem på. Men hvor det for Anne-Mette er et ønske, der perfekt følger tidens ånd, så er det for Mie og Henner noget, som de aldrig ønsker kommer frem. Jeg kunne ikke lade være med at fundere over, om det havde været anderledes for Henner, hvis han havde befundet sig i et af datidens meget populære kollegier.

Alle tre har de svært ved at leve op til forældrenes forventninger, når deres ønsker og drømme går i helt andre retninger. Vi lærer om deres møde med nye strømninger hvad angår bl.a. seksualitet, ligestilling, kønsroller og oprør mod det eksisterende. Det kræver hele nye tankebaner og en villighed til at turde kaste sig ud i det nye, og det er ikke altid nemt.

Bogen er velskrevet, interessant og oplysende. Den anbefales stærkt herfra, specielt hvis du har en interesse i kvindekampens opståen.

At leve er ikke nok

Forfatter: Anne-Kirsten Brønserud

Udgivet: 2021
Sidetal: 464

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply