HomeBoganmeldelser Bibliotekaren fra Auschwich af Antonio Iturbe

Bibliotekaren fra Auschwich af Antonio Iturbe

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Bøgernes magt

Et af de mørkeste kapitler i menneskehedens historie vækkes til live i denne fortælling om mod og håb. Baseret på den sande historie om Dita Kraus, skildrer Antonio Iturbe en pige der risikerede livet for at sikre bøgernes magi.

Handlingen

Dita Kraus er bare 14 år gammel, da hun og hendes familie sendes til Auschwitz. Stedet hvor tusinde af mennesker myrdes dagligt, hvor Mengele udfører sine eksperimenter og hvor familier splittes.

Dita ender i Familielejren, hvor børnene kan mødes i Blok 31 og underholdes, mens forældrene arbejder. (Det var nu ikke tyskernes medmenneskelighed, der udgjorde grunden til dette, men en rationel beregning af hvordan man fik mest mulig arbejdskraft ud af forældrene). Men Blok 31 har sine hemmeligheder – for under sang- og gemmelege finder en decideret undervisning sted. En undervisning, der kan koste alle de involverede livet.

Lederen af Blok 31, Freddy Hirsch, har fået fat i otte bøger, herunder en russisk grammatikbog og et atlas. Og i en tid, hvor bøger er absolut forbudt, repræsenterer disse otte bøger ikke kun viden og magt, men også en mulighed for at flygte fra den grusomme virkelighed. Alt, der kunne vække minder om normale tilstande, hjalp mennesker med at overleve, og skolen skabte ikke kun håb, styrke og mod – i korte øjeblikke gav den også børn mulighed for at være børn.

Dita har en medfødt passion for det skrevne ord, og denne passion gav hende styrke til at påtage sig hvervet som bibliotekar i Blok 31. Det var hendes ansvar at beskytte og gemme de otte dyrebare bøger for nazisterne, og samtidigt kunne hun selv bruge dem til at undslippe den grusomme virkelighed.

I en verden fuld af farer og usikkerhed, en verden hvor krematorierne arbejdede på højtryk, var Blok 31 og de otte bøger deres eget lille oprør og en oase fuld af mod og modstand.

“Throughout history, all dictators, tyrants, and oppressors, whatever their ideology—whether Aryan, African, Asian, Arab, Slav, or any other racial background; whether defenders of popular revolutions, or the privileges of the upper classes, or God’s mandate, or martial law—have had one thing in common: the vicious persecution of the written word. Books are extremely dangerous; they make people think.”

Dita

Bedømmelsen

Antonio Iturbe har formået at vække historien og Dita Kraus til live i denne meget følelsesladede fortælling. Bogen er en perfekt blanding af historiske og biografiske begivenheder samt fiktion, skrevet i et smukt og medrivende sprog.

En bog der finder sted i Auschwitz har i sagens natur en deprimerende lokation. Den klassiske musik, der flød dagligt gennem lejren, var ikke nok til at overdøve de døendes stønnen og den konstante stemning af angst. Alligevel udstråler bogen uskyldighed, kærlighed, mod og styrke.

Dita var den perfekte hovedperson. Modig og empatisk, stædig og følelsesladet var hun en karakter som alle læsere vil heppe på. Også andre karakterer fremstod levende og dynamamiske. Fra Rudi Rosenberg, der i et kort øjeblik fandt kærligheden over Ota Kelle, der levede for at lære børnene om Palæstina til ss-vagten Victor Pestek, der via den jødiske Renee Neumann får åbnet øjnene for en anden fremtid.

Som læser mindes man om den store betydning det skrevne ord har, og den kærlighed og passion til bøger som man kun finder hos ægte bogelskere. Og så var det smukt beskrevet, hvordan nogle mennesker ved ren viljestyrke kan skabe små øjeblikke af skønhed midt i ondskab. 521 børn gik gennem Freddy Hirsch´skole og fik indblik i Ditas bøger – 521 børn fik lov til at opleve et øjeblik af normalitet og en flugt fra hverdagens grusomheder.

Denne bog fortjener en stor læserskare. P.t. findes bogen kun på engelsk, men man kan håbe at et dansk forlag tager den med på repertoiret.

Dita

Leave a Reply