HomeBoganmeldelser Billy Summers af Stephen King

Billy Summers af Stephen King

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Kongen styrer stadig

Billy Summers er nyeste bog fra Stephen Kings hånd – og Stephen King behøver vist ikke nærmere præsentation.

Forlagets beskrivelse:

Suverænt underholdende, intelligent plot og stærke karakterer: Med sin seneste spændingsroman om en modvillig lejemorder med forkærlighed for litteratur demonstrerer Stephen King til fulde, at han er langt mere end blot gysets mester.

Billy Summers er lejemorder med hjertet på rette sted. Han likviderer kun onde mennesker, ellers kan han ikke sove om natten. Grundlæggende opfatter han sig selv som en skraldemand med et skydevåben, og han er den bedste i branchen. Nu planlægger han at lægge sit tidligere liv bag sig, når han har fuldført sin sidste mission.

Med en dækhistorie som forfatter installerer Billy sig i en lille flække mens han venter på, at det sidste bytte indfinder sig. Billy er en af verdens bedste snigskytter, han er dekoreret krigsveteran fra Irak og en ren Houdini, som forsvinder sporløst, når jobbet er eksekveret. Så hvad kan gå galt?

Billy Summers er en roman om kærlighed, hævn og skæbne, og en tvivlsom helts sidste forsøg på at frelse sin sjæl – og så rummer bogen én af de mest uimodståelige og overraskende makkerpar i Kings oeuvre, der drager ud for at hævne en ualmindelig gemen mands forbrydelser.

Bedømmelsen:

Billy Summers viser hvor stor spændvidde Stephen King har i sit forfatterskab. I dette bind finder man en næsten direkte action-/eventyrfortælling, der endnu en gang efterlader mig næsten mundlam over hans evne til at skabe fantastisk udtænkte plots og levende karakterudvikling.

Fortællingen fanger hurtigt med en meget stærk dialog og et smukt flydende sprog. Det hele fremstår meget overbevisende og King forstår at udnytte de usædvanlige rammer han har opsat for historien. Der er tydeligvis foretaget en meget grundig research i Irak-krigen og organiseret kriminalitet, og det har virkeligt været besværet værd.

Hovedpersonen Billy er en meget kompleks karakter. Jeg fandt ham overraskende sympatisk trods hans valg af karriere. Han er typen der gerne vil gøre de moralsk rigtige, men tvivlsomme ting, for at straffe de mennesker han mener fortjener det. Selvom han bryder loven, lever han efter sit helt eget kodeks og holder sig til det.

Billys baggrund er det der formede ham. Selv om han kalder sig selv en dårlig mand, så kan han dog stadig genkende ondskab – og der ser man, at der stadig er empati tilbage i ham. Vi lærer hvordan hans opvækst og kamperfaring langsomt har gjort ham til den han er.

Billy historie er tragisk. Både afsløringer af hans liv som barn og ung, men også hans oplevelser under krigen, giver læserne en god kontekst til hans nuværende motiver. Men nu forsøger han at skrive den rigtige afslutning på livet, og det er meget tankevækkende læsning. At sætte ham sammen med en pige, hvis situation afspejler hans egne oplevelser, er en flot måde at tilføje menneskelighed til situationen.

Der er flere emner King vælger at flette ind i læsningen. Er drab nogensinde berettiget? Behandles veteraner som de burde kunne forvente, når de vender tilbage fra krig? Og så de små stikpiller til Trump. Han bliver ikke overdrevent politisk, men ligger ikke skjul på sin holdning til hans politiske virke og had mod immigranter.

Dette er nok Stephen Kings mest usædvanlige bog, men han hviler stadig stabilt på sin trone. Billy Summers ender på min top 5 liste over Stephen Kings bøger.

Billy Summers

Forfatter: Stephen King

Oversætter: Jakob Levinsen
Udgivet: 2022
Sidetal: 560

Leave a Reply