HomeBoganmeldelser Clearmind af Steffen Groth

Clearmind af Steffen Groth

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Medicinens skyggeside

Clearmind er en ny spændingsroman af den danske forfatter Steffen Groth.

Steffen Groth er professor i nuklearmedicin, tidligere direktør i IAEA og WHO samt konstitueret dekan ved Aalborg Universitet.  Han debuterede i 2015 som spændingsforfatter med Osamas hævn, og fem år senere fulgte den anmelderroste Fabergés sidste æg, der fik Jyllands-Posten til at sammenligne ham med Dan Brown.

Fra bogens bagside:

Netop som lægemiddelfirmaet Danmind skal i gang med at afprøve sit nye lægemiddel, Clearmind, myrdes dets udviklingsdirektør. Gaby Lester ansættes i firmaet for at hjælpe dets ejer med at lede efter morderen. Ingen burde vide, at hun i virkeligheden er undercoverjournalist og har sin helt egen private agenda. Men allerede første dag på jobbet får hun diskret trykket en besked i hånden: Du er i største fare. Nogen er sat til at slå hende ihjel.

Bedømmelsen

Clearmind er en skræmmende og medrivende fortælling, der vil tiltale de fleste elskere af spændingsromaner. Gaby Lester fremstår som en fascinerende hovedperson. Hendes konstante balance for at sikre hende mod afsløring er godt beskrevet, og medvirkende til en god mængde spænding. Bogens forskellige miljøer var velbeskrevne og godt udviklede, og forholdet mellem spænding og konspiration godt doseret.

Clearmind efterlader denne læser med en grum følelse af, at handlingen kunne være taget ud af virkeligheden. Den mængde realisme er ikke altid at finde i spændingsromaner, men med Steffens udgangspunkt og viden fra sit tidligere virke som direktør for WHO, er man ikke i tvivl om, at han personligt har oplevet medicinalindustriens skyggesider.

Bogens handling er meget aktuel i en tid, hvor jagten på den bedste og hurtigst udviklede Corona vaccine stadig pågår. Og man skal ikke tage fejl: udviklingen af nye produkter er ikke baseret på medicinalindustriens godhed, men i jagten på de enorme summer der potentielt findes her. Skjulte prisaftaler, spionering og endda kidnapninger er virkelige hændelser.

Desværre blev bogens handling og spændingskurve delvist ødelagt for mig grundet de mange hentydninger til Kina og deres kultur. Ord, der ikke blev oversat, og henvisninger til begreber jeg ikke kendte, nedsatte noget af bogens ellers flydende sprog – og det er en skam for en ellers virkeligt god bog.

Er du tilhænger af spænding og realistiske scener, så vil Clearmind sikkert være noget for dig.

Clearmind

Forfatter: Steffen Groth

Udgivet: 2021
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 428

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply