HomeBoganmeldelser De brændte bøgers bibliotekar af Brianna Labuskes

De brændte bøgers bibliotekar af Brianna Labuskes

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

En læst bog kan ikke blive ulæst

De brændte bøgers bibliotekar er skrevet af Brianna Labuskes, og er hendes første historiske roman og udgivelse på dansk.

Forlagets beskrivelse:

Er bøgernes magt stor nok til at sejre over krigen?

Mellem 1933 og 1944 flettes tre kvinders liv sammen i hver deres kamp mod den bølge af fascisme, der rejser sig i hele Europa.

Den amerikanske forfatterdebutant Althea James inviteres til Berlin af selveste Joseph Goebbels, hvor en smuk kvinde inddrager hende i modstandsbevægelsen.

Hannah Brecht er flygtet til Paris men opdager, at hun ikke kan flygte fra den antisemitisme, som ødelagde hendes familie. Med et knust hjerte begraver hun sig i arbejdet ved det tyske bibliotek for brændte bøger.

Siden amerikanske Vivian Childs mand døde i kampen mod nazisterne har hun ført sin egen krig: at modsætte sig censuren af det læsestof, som sendes til millioner af oversøiske soldater. Vivs kamp for historierne åbner fortidens store hemmeligheder og bliver livsomvæltende for alle tre kvinder.

Bedømmelsen:

De brændte bøgers bibliotekar er en bog der minder os om, at bøger er hellige – uanset om vi er uenige med dem eller ej. Det er en kraftfuld og relevant kommentar til bogcensur og dens fare for samfundet – emner der er mindst lige så vigtige i dag som dengang.

Tre kvinder, tre tidslinjer og tre lande. Gennem det får vi en meget fascinerende fortælling om mennesker, der forsøger at gøre en forskel i en verden i opbrud. De kæmper for at holde historier og ytringsfriheden i live.

Althes James. Det er rigtigt godt beskrevet, hvordan hun oprindeligt var begejstret over Hitler og den forandring det nazistiske parti ville medføre. Og det var gribende at følge hendes erkendelse af, at de etiske og moralske aspekter måske alligevel ikke ville medføre forberinger.

Hannah Brecht. Hun har mistet alt, men forsøger at finde en grund til at leve videre. Men hendes erkendelse af, at flugten til Paris ikke er nok til at sætte hende udenfor fare, er til tider hjerteskærende beskrevet. Måske kan arbejdet med bøger holde hende i live, trods dets farlighed.

Vivian Childs. En kvinde, der kæmper for soldaternes ret til at læse bøger, der i deres mørkeste tid måske kan bringe lidt glæde og flugt fra virkeligheden. Og en kvinde, der må kæmpe mod de nazistiske ledere og magtfulde politikeres ønske om censur.

Tre stærke kvinder, der alle fremstod realistiske, beslutsomme og inspirerende. En fortælling, der tydeligvis er grundigt researchet, og som til fulde afslører bøgernes magiske kræfter. Fortalt i et smukt og flydende sprog, der i sig selv bør kunne holde enhver læser fanget fra starten.

Men – for der er desværre et men. Generelt er jeg stor fan af bøger med forskellige tidslinjer. Her fungerede det desværre ikke i det meste af bogen, udelukkende fordi skiftene imellem dem var meget abrupte og skete for ofte. Det gjorde det svært for mig at følge med, og det er virkeligt en skam for en ellers god bog. Dog flettes de forskellige linjer godt sammen til sidst, men alt i alt koster det en pote på karakterskalaen.

En unik fortælling baseret på den rigtige organisation Council of Books in Wartime. En amerikansk non-profit organisation grundlagt af boghandlere, forlag, bibliotekarer og forfattere i foråret 1942 med det formål, at bruge bøger som ”våben i idékrigen”.

De brændte bøgers bibliotekar

Forfatter: Brianna Labuskes

Oversættere: Cathrine Bjørnbak
Udgivet: 2023
Sidetal: 432

Leave a Reply