HomeBoganmeldelser De III udvalgte – Mogthunheims Forbandelse af Paul Anthony Sørensen

De III udvalgte – Mogthunheims Forbandelse af Paul Anthony Sørensen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Med livet som indsats

De III udvalgte – Mogthunheims Forbandelse er Paul Anthony Sørensens første bog. Han har dog tidligere brugt sine kreative evner som idémand bag markante tv-produktioner som bl.a. Undskyld vi er her, om kvinderne med Downs syndrom til DR1.

Den oprindelige målgruppe var børn i alderen 10-14 år, men bogen har vist sig at tiltale alle aldersgrupper.

Fra bogens bagside:

De tre venner, Seb, Eliot og Bjørn, finder et skrin på bunden af Øresund. Skrinet er en portal, og mod deres vilje er drengene pludselig De Tre Udvalgte.

Mission: Vend den dystre skæbne for landet Mogthunheim. Og det er med livet som indsats. Hver gang de falder i søvn, vågner de op i Mogthunheim. Men dør de i Mogthunheim, dør de også i deres egen verden.

De tre drenge får heldigvis deres helt egen skytsengel. Uheldigvis er han ikke altid lige kvik og giver nogle virkelig dårlige råd. Og hvad gør man så, når man står over for væsner, man end ikke turde drømme om eksisterede?

I deres egen verden skal de kæmpe mod skole-hjem-samtaler, eftersidninger og en ny megasnobbet pige i klassen. Og så findes der også et mørkets skrin. Hvem som helst kan være deres fjende og uhindret bevæge sig mellem de to dimensioner.

Garanti for mord, gennemført ondskab … og virkelig akavede øjeblikke. Det er ikke en drøm. Det er virkelighed. Det er et mareridt.

Din søvn vil aldrig blive den samme!

”Garanti for mord, gennemført ondskab … og virkelig akavede

øjeblikke. Det er ikke en drøm. Det er virkelighed. Det er et mareridt.”

 

Bedømmelsen

De III udvalgte – Mogthunheims Forbandelse er en spændende og godt udtænkt fortælling. Selvom man måske i starten tænker, at man har læst om de overordnede emner (venskab, mod og samarbejde) før, så præsenteres de her på en nyskabende måde. Som altid i denne slags historier, med ukendte lande og grupper, bør bogen indledes med et kort over universet. Jeg syntes også det havde været rart med en indledende henvisning til ordforklaringerne bagerst i bogen (som jeg først lagde mærke til efter jeg havde læst bogen).

Mogthunheim var et spændende univers, der med sine detaljerede beskrivelser fremstod levende under læsningen. Den store mangfoldighed at karakterer/arter var rigtigt godt udtænkt. Specielt skabningen Zyrr var fantastisk tænkt. Hans fuldstændige mangel på forståelse for sine gerninger, og hans ynkelig måde at reagere på, var virkeligt morsomt og godt tænkt.

At vores tre hovedpersoner ikke kun kæmper i Mogthunheim men også (dog i mindre stil) i deres egen verden, gav et helstøbt billede af dem. Generelt syntes jeg at vi kom godt ind under huden på dem, der trods deres forskelligheder havde samme værdisæt. Dermed var det muligt for dem at vende deres forskelligheder til styrker, når de stod overfor store udfordringer.

Bogen behandler nogle vigtige moralske emner, men ikke med den moralske finger højt hævet (som man nogle gange ser det i f.eks. amerikansk fantasy). Her var det flettet naturligt ind i handlingen. Bogen byder desuden på masser af skøn humor, der vækkede minder om Freddy og Monstrene.

En af de ting der tiltalte mig, var den måde drengenes skytsengel, Ole Olsen (fantastisk valg af navn), der oprindeligt havde mistet håbet og troen på sig selv og egne emner. Drengene og deres gå på mod gav ham modet igen, og sammen med drengene voksede han. Her var godt fokus på vigtigheden af samarbejde.

En ting jeg havde lidt problemer med var, at de skiftende synsvikler under kampene nogle gange skiftede så hurtigt, at jeg ikke altid kunne følge helt med. Det er dog kun en mindre detalje, der ikke forstyrrede den samlede læsning.

En flot fortælling, hvor der helt sikkert er grundlag for flere bøger.

De III udvalgte

Forfatter: Paul Anthony Sørensen

Udgivet: 2022
Forlag: Honey Badger
Sideantal: 340

Leave a Reply