HomeBoganmeldelser Den der dræber helvedets engle af Jan Guillou

Den der dræber helvedets engle af Jan Guillou

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Verdens gang

Den der dræbte helvedes engle er skrevet af Jan Guillou, som de fleste læsere nok kender. Det er første del af en planlagt serie med overskriften Firmaet Hamilton & Ponti.

Forlagets beskrivelse:

Den der dræbte helvedes engle af Jan Guillou er den spændende første bog i en vild romanserie. Her slår to af Guillous mest ikoniske karakterer pjalterne sammen for at modkæmpe ekstreme kriminelle organisationer, der skaber uretfærdighed og ondskab i samfundet.

De fleste trækker sig tilbage fra hårdt arbejde, når de når pensionistalderen. Nogle mennesker har dog svært ved at lægge deres arbejde på hylden, når deres indsats kan være med til at redde liv og bekæmpe kriminalitet. I Den der dræbte helvedes engle bliver de to gamle venner, journalistveteranen Erik Ponti og den forhenværende efterretningsagent Carl Hamilton, revet ud af deres otium for en god sags tjeneste. De er et umage par med meget forskellige evner og tilgange.  Sammen danner de et farligt og effektivt tomandshold, som det ikke er klogt at undervurdere. Inden længe havner de to aktive pensionister midt i et sprængfarligt og højdramatisk eventyr. Det vil kræve at det grå guld bruger al den snilde, erfaring og intelligens, som de to venner besidder.

Den der dræbte helvedes engle af Jan Guillou er endnu et skelsættende værk. Jan Guillou har også skrevet middelaldertrilogien om Tempelridderen Arn og romansuiten Det store århundrede.

Bedømmelsen:

Den der dræbte helvedes engle er….anderledes. Det er i hvert fald ikke på nogen måde det jeg forventede fra Jan Guillou. Jeg har altid elsket Guillous forfatterskab, men denne gang faldt det helt til jorden. I en mærkelig blanding af fiktion og forklædt autofiktion fletter Guillou sit eget liv sammen med sit alter ego: Erik Ponti. Det kunne fungere rigtigt godt – men det gør det ikke.

Bogen byder mest på Guillous betragtninger om Corona, at blive gammel, kritik af Sverigesdemokraterne og de moderne forfattere – der selvfølgelig ikke gider skrive det folk vil have. Selvfølgelig skal der også skydes på Expressen, som vi efterhånden er blevet vant til. Positivt er det dog, at disse betragtninger indeholder en stor del af både satire og underholdende læsning.

Der er nogle genfortællinger af Guillous tidligere bøger, og hvis du har læst dem, genkender du nok det hele. Bogen blander karakterer ind fra stort set alle de bøger, Guillou har skrevet. Hamilton og Pontis forhold og deres rigmandsmanerer er dog ganske underholdende – måske skulle dette have fyldt mere i bogen.

Bogen byder på visse steder på nogle meget kringlede sætninger, ligesom dialog ikke ligefrem er noget der er lagt vægt på. Det virkede ikke som om Guillou selv vidste hvor han var på vej hen, så måske skulle redaktøren have været meget mere ind over bogen. Det tyder dog på, at Jan helt bevidste har valgt at skrive bogen på denne måde.

Du må ikke forvente en action fyldt thriller af Den der dræbte helvedes engle. Bogen lever på ingen måde op til sin dramatiske titel, der ellers giver forventninger om noget i stil med de tidligere Hamilton bøger.

Bogen sniger sig op på tre poter grundet historien om et hæsblæsende og humoristisk eventyr med Hamilton, Ponti, mad og drikke (start på side 191).

Den der dræbte helvedes engle

 

Forfatter: Jan Guillou

Oversætter: Anders Johansen
Udgivet: 2022
Forlag: Modtryk
Sidetal: 315

Leave a Reply