HomeBoganmeldelser Den lange lysende flod af Liz Moore

Den lange lysende flod af Liz Moore

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Hypnotiserende og hjerteskærende

Den lange lysende flod er skrevet af den amerikanske Liz Moore. Efter en kort tid som musiker i New York City, som inspirerede hendes første roman, The Words of Every Song, flyttede Moore sit fokus til at skrive. Derefter udgav hun romanerne Heft i 2012 og Den usynlige verden i 2016.

Forlagets beskrivelse:

To søstre færdes i de samme gader, men deres liv kunne ikke være mere forskellige. En dag forsvinder den ene.

Micaela ‘Mickey’ Fitzpatrick er i begyndelsen af 30’erne og enlig mor. Hun har patruljeret i Philadelphias 24. distrikt i flere år, og hun er på fornavn med de prostituerede og misbrugerne, der hænger ud på The Ave. Opioidkrisen hærger byen, og ofrene for overdosis bliver stadig flere. Hver gang hun hører om et nyt dødsfald, frygter hun, at det er lillesøsteren Kacey, som er død. De
to har ikke været på talefod i flere år, og kollegerne i politiet kender ikke til deres relation, men Mickey bekymrer sig konstant om sin søster.

Da Kacey forsvinder, samtidig med at en række prostituerede bliver fundet dræbt i distriktet, begynder Mickey en desperat jagt. En jagt, som udsætter hendes femårige dreng Simon for fare, og som kaster nyt lys over de to søstres barndom.

Den lange lysende flod er både en rå og intens thriller og et bevægende familie drama om misbrug, prostitution og søskendekærlighed. Umulig at lægge fra sig, umulig at glemme.

Bedømmelsen:

Den lange lysende flod er en meget smukt skrevet historie. Det er ikke altid behagelig læsning, ja faktisk til tider hjerteskærende, men vigtig læsning, det er det. Dette er en smukt skrevet, indviklet, kompleks og overbevisende roman. Den er mørk og melankolsk, men den er også utrolig realistisk. Det er af af de bøger du ikke lige kan slippe – en bog, der bliver hos dig længe efter endt læsning.

Moore har skabt karakterer, der fremstår som både komplekse og ødelagte mennesker. Hun får dem frem forrest på scenen som unikke, velbeskrevne og meget troværdige. Smukt får hun beskrevet kærligheden mellem søskende og hvor destruktiv afhængighed kan være. Samtidigt er hendes miljøbeskrivelser helt i top, så læserne hurtigt hensættes i bogens univers.

Bogen indeholder to tidslinjer: den nutidige efterforskning og fortiden med flashbacks til søstrenes fortid og opvækst. Her ser vi, hvordan en fraværende far og en bortgået mor medfører at søstrene opdrages af deres bedstemor. Specielt nutidens spor er meget relevant i dag, hvor vi desværre ser en stigende tendens af opioid misbrug. Moore benytter her lejligheden til ikke kun at vise et billede af dårlig økonomi og stofkultur men også sociale og politiske kommentarer.

Krimidelen er ikke hoved fokus i fortællingen, men alligevel formåede den flere gange at overraske mig med uforudsigelige tvists. Mere i fokus er et reelt familie drama, der hele tiden byder på nye lag. Det er en historie om familier, søstre, mennesker og byer i krise, kærlighed, tilgivelse og håb.

Det er spændende at følge Mickeys private efterforskning. Hvordan hun nok ikke havde forventet i hvilke retninger den ville føre hende, og hvordan fortidens hændelser kommer mere og mere frem i lyset. Her er en kvinde, der aldrig har konfronteret fortidens dæmoner, og stadig er præget af barndommens traumer.

I et smukt og unikt sprog får vi en smuk, barsk, hjerteskærende og medrivende fortælling, der anbefales stærkt herfra.

Den lange lysende flod

Forfatter: Liz Moore

Oversætter: Signe Lyng
Udgivet: 2022
Sidetal: 528

Leave a Reply