HomeBoganmeldelser Den tyske pige af Armando Lucas Correa

Den tyske pige af Armando Lucas Correa

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Den tyske pige er skræmmende, aktuel og fantastisk

I mængden af bogudgivelser, skal en bog indeholde noget helt særligt, noget udefinerbart, for at hæve sig over mængden – og denne bog har det.

Nogle måneder efter Krystalnatten, har den rige familien Rosenthal erkendt, at de er tvunget til at forlade Berlin.  Det lykkedes dem at skaffe visa til USA samt indrejsetilladelse til Cuba, og de forlader Tyskland om bord på skibet St. Louis. Men ved ankomsten til Cuba bliver næsten alle passager afvist – skibet henvises til at sejle videre, i håbet om at finde et land, der vil tage imod de afviste. Familier bliver splittet, og rejsen vil for altid ændre deres liv.

11-årige Hannah strejfer rundt i Berlins gader sammen med sin bedste ven Leo. Hun er jøde, men har udseende som “Den tyske pige” – et perfekt eksemplar på den ariske race. For tyskerne er hun uren – for jøderne ikke helt jødisk nok. Opvokset med penge, en feteret mor og en respekteret far, oplever hun nu sin verden falde fra hinanden,  da Hitlers jødehad breder sig i Berlins gader. Men Leo får hende til at tro på en fremtid i USA, og er med hende om bord på St. Louis.

“Der var stemplet et frastødende rødt J på de eneste identitetspapirer, der ville følge os på vores cubanske eventyr. Et uudsletteligt ar. Vi ville for evigt tilhøre de eksilerede, de uønskede, dem som siden tidernes morgen var blevet tvunget væk fra deres hjem…”

Bliver Hannahs liv, det hun drømte om – eller er historien dømt til at gentage sig selv uanset hvor i verdenen hun er…?

I en anden tid, og et andet sted sidder 12-årige Anna. Hun mistede sin far under angrebet på World Trade Center, men har nu modtaget en kuvert fra Cuba. Kuverten er fra Hannah, og Anna får nu mulighed for at udforske sin historie og finde sine rødder.

I bogen følger vi skiftevis Hannah og Anna, deres historie og skæbne – adskilt af tid og kontinent, men forbundet af blod. Med fantastiske personskildringer og skræmmende beskrivelser af had, oprør og frygt, lykkedes det Armando Lucas Correa at åbne læserens øjne for de brutale konsekvenser af menneskers valg.

Det er en fabelagtig debutroman med oprindelse i den virkelige historie om skibet St. Louis. Som en del af den tyske propaganda, fik skibet med jøder lov til at forlade Tyskland – tyskerne formodede – ganske rigtigt – at ingen lande ville tage imod de jødiske passagerer. Og med det, blev det svært at kritisere tyskerne tvangsflytning af jøderne – der var jo heller ingen andre, der ville have dem. Skibet sejlede fra Cuba til bl.a. USA og Canada inden det lykkedes kaptajnen at få fordelt passagererne mellem England, Holland, Belgien og Frankrig. De passagerer, der fik lov til at gå i land i England, var de heldige…

Bogen sætter mange tanker i gang – ikke kun om forfølgelse af jøder og andre, der ikke passer ind i det regerende system, men også om nutidens bådflygtninge – dem er det heller ikke nogle lande der gladelig tager imod.  Jeg lærte noget nyt om 2. verdenskrig, og bogen fik mig til at ville lære mere om St. Louis  og de jødiske efterkommere på Cuba – bøger, der kan det, er virkeligt noget særligt. Læs den og afsæt tid til at lade alle nuancerne udfolde sig – Den tyske pige fortjener det.

5 stjerner herfra.

Forfatter:  http://www.armandolucascorrea.com/

Den tyske pige
Oversætter: Henriette Rostrup
Udgivet: 2017
Forlag: Politikens Forlag
Sidetal: 416

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply