HomeBoganmeldelser Den våde grav af Robert Galbraith (Comoran Strike #7)

Den våde grav af Robert Galbraith (Comoran Strike #7)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Hun gør det igen

Den våde grav er skrevet af Robert Galbraith ( J.K. Rowling), og er syvende bind i serien om Cormoran Strike og Robin Ellacott.

Forlagets beskrivelse:

Detektivbureauet i Denmark Street bliver kontaktet af en fortvivlet far, hvis søn har sluttet sig til en religiøs bevægelse. Manden er dybt bekymret for sin søn og mener, at der i virkeligheden er tale om en bizar sekt, som har slået sig ned på et forladt herresæde i Norfolk, hvor de nu holder hans søn isoleret og afsondret fra sin familie. Han beder Strike og Robin om hjælp til at få sønnen ud og kulten afsløret.

På overfladen fremstår bevægelsen som en kirkelig organisation, der arbejder for en bedre verden, men det står hurtigt klart for Strike, at der snarere er tale om dødsensfarlig tilbedelse af nogle få karismatiske ledere, som gemmer på uhyggelige hemmeligheder. Da der samtidig sker uforklarlige dødsfald blandt kritikere af bevægelsen, beslutter Robin sig for at rejse til Norfolk for at finde ud af, hvad der i virkeligheden foregår inde bag murene.

Men Robin er langt fra forberedt på de farer, der venter hende. Måske har både hun og Strike for en gangs skyld undervurderet den modstander, de står overfor.

Bedømmelsen:

Den våde grav er lang. Meeeget lang. En lang, fantastisk, gribende, spændende og medrivende bog. En bog, man læser med hjertet helt oppe i halsen, men som løsnes op af de virkeligt morsomme one-liners.

Det krimiunivers Galbraith har skabt i denne serie, er lige så magisk som det fantasyunivers vi tidligere har mødt fra hendes hånd. Og denne evne har hun sat fantastisk i spil med beskrivelserne af en ny troværdig og skræmmende religion. Hun viser også igen en imponerende evne til at skabe spændende og indviklede plots, befolket med et væld af troværdige karakterer.

Skrivestilen er engagerende, og medvirker til at holde læseren fanget fra første side. Karakterudviklingen er fremragende, og man efterlades med en rigtig god forståelse for de enkelte karakterers motiver og skiftende perspektiver. Der er en spændende udvikling i Strike og Robins forhold og de vokser begge som karakterer. Også Pat har en skøn rolle (hun har altså nogle virkeligt fantastiske replikker).

Bogen byder på en meget gennemtænkt sag, og dykker ned nogle virkeligt mørke steder. Det er en indviklet og kompliceret historie med mange niveauer, men åh hvor er den tilfredsstillende skabt. Galbraiths udforskning og beskrivelser af, hvordan kultmedlemmer drives og kan manipulere andre, skabte en kvælende atmosfære af fare og konstante trusler. Specielt Robin kapitler er så velskrevne, at man (måske med god grund) frygter for hendes liv.

Udover selve sagen, så finder jeg de personlige indslag tiltalende. Alle karakterer har en lille sidehistorie, der skaber et meget mere menneskeligt og afrundet billede af dem. Netop karakterernes personlige dramaer, er med til at få siderne til at vende sig selv.

Galbraith sætter en masse bolde i luften, men formår at fange dem alle. Og hun udviser en imponerende evne til at beskrive den lille hverdags smålighed, der kan herske i mennesker. Hun har endnu en gang vævet et sammenfiltret spind – men en meget flot slutning.

Den våde grav

Forfatter: Robert Galbraith

Oversætter: Annelise Skov
Udgivet: 2020
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 1.032

Leave a Reply