15 oktober, 2023
Egedal BogFest 2023
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Anne Spanget-Larsen, Anne-Pia Jørgensen, Berit Alberg, Bogfest, Claus Lohman, Egedal BogFest, Egedal BogFest 2023, Heidi Lohman, Henrik German, Kirsten Stubbe-Teglbjerg, Lone Mikkelsen, Martin Davidsen, Michael Clasen, Preben Lund, Rie Skovgaard, Torben Mathiassen
Egedal BogFest
7. oktober deltog jeg i Egedal BogFest – en dag med 60 forfattere og 19 illustratorer, der bød ind til en snak om genrer fra krimier over børnebøger til romance. Illustratorerne stod selvfølgelig også klar til en snak om deres arbejde. Derudover kunne man besøge den den smukke vandreudstilling H.C. Andersens Eventyrbog.
Egedal Bogfest bød på gensyn med forfattere og bekendtskab med, for mig, helt nye forfattere – og det var altså virkeligt godt på den måde at få udvidet sin horisont (og det holdt meget hårdt ikke at tilføje for mange af deres bøger til den allerede vaklende bogstak herhjemme). Her kan du læse list om, hvad jeg fik talt med nogle af forfatterne om.
Michael Clasen
Michael er forfatter til ungdomsromanen Blodhævn og den historie roman Det smukke kranie fra Købmagergade. Derudover har han skrevet en serie om privatdetektiven Daniel Drejer, der tager udgangspunkt i De syv dødssynder. I disse udforsker Michael vores samfund og syndernes påvirkning af samme. Han gør det på en meget velskrevet måde, og formår at blande fiktion og virkelighed i de helt rigtige doser. Her får du både medrivende krimi og relevant samfundskritik.
I serien om Daniel er der udgivet tre bind: Grådighedens pris (Grådighed), Gourmand (Fråds) og Tripel salto (Vellyst). Serien fjerde bind kommer til at handle om Hovmod, og finder bl.a. sted i de kirkelige kredse. Bogen udkommer til Krimimessen.
Kirsten Stubbe-Teglbjærg og Preben Lund
Hver for sig har de to forfattere og journalister skrevet bøger indenfor flere genrer, og sammen har de skrevet tre true crime bøger.
Senest har Kirsten udgivet Cigaretter, whisky, penge og piger, der fortæller historien om nogle af de speedbådssmuglere som i 1960’erne og 70’erne forsynede danskerne med billige smøger, som de hentede i Østtyskland. En byttehandel, der blandt andet indeholdt udveksling af informationer om de danske havne- og kystforhold.
Vi talte om, hvad det er, der er så fascinerende ved true crime, og hvorfor interessen er så stigende. Om hvordan menneskelig ondskab altid har fascineret mennesker, specielt når de udsættes for ting, der ligger langt udenfor vores egne dagligdags erfaringer. Og hvordan man kan se eget liv i perspektiv af andres ekstraordinære oplevelser.
Den stigende interesse skyldes både det stigende antal udgivelser i genren, men også at genren egner sig rigtig godt til bl.a. mundtlig formidling. Med et stigende antal podcasts om emnet, får interesserede mere og mere adgang til fascinerende sager, der samtidigt understøttes af andre platforme som streamingtjenester.
Claus og Heidi Lohman
Claus skriver krimier om om forfulgte folkeslag, bl.a. amish, mennonitter, kvækere, aboriginere, maorier og inuitter. Claus har udgivet tre bøger i serien om Sarah Bergmann og David Stolzfus, og tre bøger i serien om virolog Martin Henderson: Under overfladen, Ukendt land og Usikker grund.
Seneste udgivelse er Efter skælvet som Claus har skrevet sammen med hustruen Heidi. Et tilfældigt møde i New Zealand inspirerede bogen, der handler om den new zealandske plastikkirurg Robert McAllister. Sammen med en håndfuld kollegaer nærmer han sig afslutningen på en ny behandlingsform, der vil revolutionere hele plastikkirurgien.
Men så dør to af hans kollegaer på mistænkelig vis, og snart kastes mistanken på Robert som gerningsmand. Robert idømmes fængsel på livstid. Med udsigt til at leve resten af sit liv i fængsel får Robert en dag chancen for at bevise sin uskyld. Men vejen til retfærdighed er lang og kringlet, for hvem kan han stole på?
Inden længe tager Claus og Heidi på research til New Zealand (det er hårdt at være forfatter :-D. Kan man trække sådan nogle rejser fra i skat, Claus? Og kan en blogger så egentlig ikke også tage på sådanne research ture – altså bare for at faktatjekke?)
Andet bind i serien udkommer til Krimimessen.
Anne-Pia Jørgensen
Anne-Pia skriver til og om kvinder. Romaner af forskellige genrer, der alle fortæller en god historie om kvindeliv i både fortid, nutid og fremtid, lige fra den fornemme baronesse, der kæmper for gods og ære, til den fattige Københavnertøs i 1800-tallet, der brændende ønsker at lære at læse.
Anne-Pia har udgivet syv romaner siden debuten i 2016, og blandt dem var jeg meget fascineret af Rigtige kvinder. Hilde bliver gift, men mandens forestillinger om ”en rigtig kvinde” stemmer ikke overens med de ting Hilde kan se i sig selv. Hun forsøger at leve op til de forventninger, der er til kvinder i de tider, men hvad er en rigtig kvinde? Og hvad stiller man op, hvis man ikke er en?
Anne-Pias nyeste bog, Den nye vej, foregår i fremtiden, hvor klodens kvindelige statsledere beslutter, at det skal være slut med vold, overgreb og krige. De vil finde og skabe en ny vej, og finder en enkelt, indlysende – og meget skræmmende – løsning.
Henrik German
Henrik udgav i 2022 Når ilden kaster skygger, og er p.t. aktuel med første bind i serien Tabernes klub – Uden for lands lov og ret.
Tabernes klub er politiets nyeste afdeling, og skal fungere som rejsehold i Udkantsdanmark. For nogle et populistisk tiltag – for andre en undskyldning for at arkivere besværlige individer. En gruppe umage medarbejdere med det ene til fælles, at ingen andre i politiet vil have dem.
I deres første sag møder de stor modstand fra lokale politikere, ledelsen og lokale kolleger. De må manøvrere i et miljø af konspirationsteoretikere og frihedsaktivister, der har meldt sig ud af samfundet. Da flere medlemmer i miljøet begynder at dø, bliver en ulmende vrede antændt i befolkningen. Noget, der kan ende med til at føre til oprør.
Berit Alberg
Berit har udgivet spændingsromanen Undladelsessynden og romanen Fregattens hemmelighed. Vi talte lidt om, hvad exofiktion kan tilbyde læserne, bl.a. at man som læser kan spejle sig i noget, og at genren kan give hverdagsmennesker en stemme. Det er bøger med udgangspunkt i autentiske hændelser, og hvor udfodringen bl.a. ligger at skulle forblive tro mod karakterne, samtidigt med at man skal skrive en læseværdig historie.
Berits romaner er både optaget af samtiden og af hovedpersonernes udvikling gennem historien. Hvordan vi agerer som mennesker ud fra de rammer, der er givet os og de valg, vi tager undervejs. Både i det nære og i samfundet er det relationer mellem mennesker, som er i fokus.
I øjeblikket arbejder Berit på en roman serie inden for eksofiktion. Hun dykker ned i sin egen families historie for at kaste lys over Ninna, min farfars søsters liv. Berits far fandt en bunke breve på loftet, og de viste sig at stamme fra farfarens søsters Ninnas dødsbo.
Brevene bød på fascinerende detaljer om familiens liv. Hvilke sorger og glæder de har delt med hinanden. Hvilke holdninger de havde til tingene, samfundet og ikke mindst hinanden. Ninna voksede op i en meget religiøs familie, i en tid hvor forventninger til kvinders liv var meget stereotype. Det er i hvert fald hvad Berit, og nok også mange andre i dag vil tænke. Gennem brevene har hun fået indblik i hvad Ninnas mor, brødre og veninder tænkte og mente, men manglede Ninnas stemme. Hvad havde hun oplevet, tænkt og hvad førte til hendes beslutning om at uddanne sig til sygeplejerske? I hvert fald ikke opmuntring fra familien. Det kanlæses i brevene, at det var på trods af familiens holdninger, at hun fik sin uddannelse.
Det er inspirationen til den roman Berit nu er i gang med at skrive: Ninnas breve – en fortælling om hvad Ninna oplevede. Hvad der formede hende og gjorde hende til den sygeplejerske hun blev.
Martin Holmslykke
Martin er forfatter til Freja-trilogien, der handler om kvinder og kamp. ”De vil ikke have ligestilling – de vil have magten”.
Frejas Blod, Frejas vinger og Frejas tårer er nervepirrende krimier, der er skrevet i fascinerende Dan Brown stil. De er centreret omkring en væbnet kamp mellem kristne mænd og asatroende kvinder. Kønskampen er det tematiske omdrejningspunkt, og der kan sagtens drages symbolske paralleller til den ligestillingskamp vi ser i dag.
Martin arbejder p.t. på en helt ny bog Djævelen må vide. Det er første bind i en serie, der forventes at komme til ende på 6-7 bind. Djævelen må vide foregår i starten af første verdenskrig, og har den kvindelige lejemorder Vera i hovedrollen. Vera stammer fra sigøjner stamme, og traditionelt set er der blevet set ned på disse medlemmer. Det vil Martin bruge til at skabe noget helt særligt
Torben Mathiasen
Torben skriver om klimaforandringer og de kommende konsekvenser. Det gør han på en måde, så man som læser uden problemer kan forholde sig til dem.
Torben udgav i 2023 første bind i serien Jordens klimaramte: Mali. Idéen til Mali udsprang af flygtningekrisen i 2015, men Torben vendte historien om: Hvad nu, hvis det skete for os selv, og vi blev modtaget på den måde? Torben valgte at bruge golfstrømmen som den faktor, der skulle sende os selv ud i flygtningestrømmen.
Torben er p.t. aktuel med seriens andet bind: 3 grader celcius. Den handler om FNs berettigede frygt for, at islamisk ekstremisme kan blusse op i central- og nordafrika. Sult, desperation og forsøg på at overleve, kan hurtigt gøre op med folks forestillinger om, hvem man skal støtte og hvem man kan stole på. Man tilslutter sig hurtigt dem, der kan sikre dig overlevelse. Hvis det er de islamiske ekstremister, så er de måske slet ikke så slemme endda, når resten af verden har vendt den nødlidende ryggen?
Anne Spanget-Larsen
Anne er fantasy forfatter og har udgivet en novelle i samlingen Verden er større end her og bogen Askenfjeld, del 1 i Askens Magikere
Vi fik en lille snak om fantasy, og hvad det er denne genre kan tilbyde læserne. Fantasy er en genre i fremgang, men egentligt har vi jo altid fortalt og overlevet myter og historier. Så fantasy bøger er jo faktisk en direkte forlængelse af dette.
Anne er inspireret af alt fra gamle sagn og legender, til nye fantastiske fortællinger, og har fortalt historier og været gamemaster siden jeg var barn. At skabe en verden, befolket med unikke karakterer og væsner, er en helt særlig form for magi. Det står åben for os alle, at kaste os ud i fantasien, og se hvor det bærer os hen. Og så kan fantasy byde på moralske dilemmaer, hvor det er op til læseren at finde deres egne svar.
Lone Mikkelsen
Lone har udgivet en del historiske romaner fra mange perioder med fokus på kunst, rejser, myter og livsmuligheder. Herunder er bl.a. trilogien Ragnhilds Saga. En skønlitterær roman med et overvælgende slør af islandsk saga, uendeligt tæt på de gamle originaler. Ragnhilds saga fortæller et kvindeliv fra den sene vikingetid, om mænd og sønner der drager i krig, om to kvinder og to brødre, om den nye religion, der trænger sig på, splitter familier ad, og omstyrter livet i bygden. Forfædrenes og de nordiske guders historie flettes ind i et væv af fortællinger, fortalt fra skellet mellem to verdener: de levende og de dødes, den gamle med de nordiske guder og den nye med Hvidekrist.
Det er en saga der giver et bud på hvordan tilværelsen kunne være i vikingetiden, og vi talte om hvordan den historiske roman kan give forfatteren mere frihed i skrivningen. Måske er der historier man gerne vil formidle, men som man ikke er klar til at sætte i en nutidig ramme. Bøgerne kan dog sagtens tilbyde perspektiver på nutiden, for de behandler ofte alment menneskelige ting.
Martin Davidsen
Martin er meget inspireret af Helsingørs lange og fascinerende historie, der byder på mange ubeskrevne mysterier, gamle ritualer og historiske anekdoter. Helsingør danner da også rammen for både hans Tobias Rens serie og hans Laurits Bogbinder serie.
Tobias Rens serien foregår under de store svenskerkrige i årene 1657-1660, og i tiden under og efter det store statskup i 1660, hvor enevældet bliver gennemført. Tobias er en af 1600-tallets mønsterbrydere, men under krigen skal han balancere mellem listige intriger ved hoffet, skumle mørkemænd og – ikke mindst – kvinder. Gang på gang føres han ud i livsfarlige situationer, hvor han ikke blot skal kæmpe for sit land, men også for sit eget liv.
Laurits Bogbinder serien er baseret på virkelige begivenheder og livsvilkår i tiden fra 1535 til reformationens indførelse i 1536. Historien har et til dels historisk persongalleri, der suppleres af fiktive personer, og dermed fletter Martin historiske begivenheder og personligheder ind i en fiktiv fortælling og handling. Serien forventes at komme til at bestå af mellem 5 og 7 bind, der alle vil byde på en afsluttende krimi-historie.
H.C. Andersen Eventyrbog illustration
Under min gang blandt vandreudstillingen faldt jeg over denne illustration. Jeg syntes, at det var fantastisk udtænkt af Rie Skovgaard at knytte fortiden og nutiden sammen.