HomeBoganmeldelser En engel i Warszawa af Lea Kampe

En engel i Warszawa af Lea Kampe

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

At finde lys i mørket

En engel i Warszawa er skrevet af Lea Kampe (alias tyske Iris C. Mueller), og er en del af Gutkinds nye serie: Historiens enestående kvinder. I serien er tidligere anmeldt Arkitekten fra New York.

Forlagets beskrivelse:

Warszawa, 1940. Nazisterne etablerer ghettoen. Den 29-årige socialrådgiver Irena forsøger alt for at hjælpe det jødiske folk. Hun gemmer en lille pige, der er blevet forladt af desperate forældre under et falsk navn hos en ikke-jødisk familie. Hvad der begynder som en modig handling, bliver til en storstilet redningsaktion.

Irena smugler flere og flere børn med falske ‘ariske’ identiteter ud af ghettoen. Hun tænker aldrig på at give op, selvom hendes liv er i konstant fare. Men Irena skal ikke kun bekymre sig om sit eget liv. For Adam, hendes store kærlighed, er jøde.

Irena Sendler (1910-2008) reddede 2.500 jødiske børn fra den sikre død ved at smugle dem ud af ghettoen et efter et. Hun håbede på at kunne bringe børnene tilbage til deres forældre efter krigen og gemte derfor deres navn på sedler i et syltetøjsglas.

I oktober 1943 blev hun anholdt og under tortur afhørt af Gestapo, men hun afslørede ingen information om hverken sit netværk eller børnene. I 2007 var hun i spil til Nobels fredspris.

Bedømmelsen:

En engel i Warszawa er en meget autentisk fortælling, og en meget følelsesladet og bevægende biografi. En historie om opofrelse og hengivenhed, der næppe kan undgå at gøre indtryk på dens læsere. Det er en meget dynamisk fortælling, der helt fra begyndelsen kaster læseren ind i begivenhedernes hvirvelvind.

Lea Kampe vækkede sin biografisk veldokumenterede hovedperson, Irene Sendler, til live, og formidlede på en fantastisk måde hendes modige og uselviske handlinger. Med en række karakterer fulde af liv, og med en meget autentisk fremståen, formår Lea Kampe at involvere læseren fra starten. Udover helt, var Irene også datter, kone, forlovet og ven. Hun var ligesom de fleste af os andre, men på et tidspunkt valgte hun en vej, som de fleste af os nok ikke havde taget. Det ”normale” liv blev flettet flot sammen med de dristigske handlinger.

Det var ikke nyt for mig at læse om krigens konsekvenser set gennem polakkernes øjne, men Lea Kampe formår alligevel at tilføre noget nyt. Man kan ikke lade være med at efterlades rystet over tyskernes gerninger, og bogen er absolut ikke for sarte sjæle. Du bør tage dig god tid til læsningen, for der er meget at reflektere over.

Bogen matchede på en god måde fiktion med fakta, og skabte et helstøbt billede af et modig og empatisk menneske. Den formidlede, hvordan der i selv i de mørkeste tider kan findes stråler af håb. Man efterlades med varme, fordi der findes mennesker som Irena, og spændingen ved hendes aktioner fører læseren gennem en følelsesmæssig rutsjebane.

En engel i Warszawa er en både inspirerende og rystende historie. En smuk, men også trist historie, om kærlighed, venskab og menneskelighed. En bog, der kun kan anbefales herfra.

En engel i Warszawa

Forfatter: Lea Kampe

Oversætter: Maj Westerfeld
Udgivet: 2022
Forlag:  Gutkind
Sidetal: 384
Bonusinfo:
I oktober 1943 blev Irena arresteret af Gestapo. Det lykkedes hende af skjule navne og lokationer om de jødiske børn, trods totur og indespærring. I 1965 blev hendes indsats anerkendt af Israel, og hun blev tildelt flere dekorationer, herunder ”The Cross of Merit” og ”Order of the White Eagle” – Polens højeste æresbevisning.

Leave a Reply