HomeBoganmeldelser Fantommanden af Christine Jønck

Fantommanden af Christine Jønck

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Mordsagen der ikke vil dø

Fantommanden omhandler det uopklarede ”Højbjerg-mord” i 1967 – et mord der aldrig blev opklaret. Christine Jønck har tidligere skrevet bøgerne Panodilpigen, Det kriminelle politi og Døde piger sladrer ikke.

Handlingen

Den 10. november 1967 blev forstadsfruen Marie Lock-Hansen myrdet. Mordet blev kendt som Højbjerg-mordet, og sagen er aldrig blevet opklaret. Men nu er Christine Jønck måske tæt på den endelige sandhed baseret på en telefonopringning. En opringning fra Vibeke – kvinden der mener, at hendes mand stod bag mordet.

Bogen er en fortælling om Hector og Vibeke der efter en stormende forelskelse bliver gift. Vibeke ved godt, at Hectors far har en mørk side, men Hector forsikrer hende om, at denne ikke kommer til at gå i arv. Men Hector er en mand med mange ansigter – selvom han kan være både charmerende og galant, så kan han også være manipulerende og narcissistisk.

Vibeke kommer til at være mere alene end hun havde forventet, mens Hector forfølger sine egne drømme. Der bliver dog alligevel stiftet familie, og Hector får et godt job der bl.a. medfører mange rejser til Østtyskland. Og det er i den forbindelse at han kontaktes af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

At arbejde for dem passer ham glimrende og lever fint op til det storhedsbillede han har skabt af sig selv. Han udfører enkelte spionage ture i Østtyskland, men så beslutter FE at lægge ham lidt på is. Det rammer ham både på hans stolthed og fjerner et element af spænding i hans liv. For en mand, der har et stort behov for at føle sig vigtig og hævet over andre mennesker, reagerer han ikke godt på denne beslutning.

Endeligt har tjenesten dog brug for ham igen – for en østtysk spion skal likvideres.

Højbjerg-mordet anses i dag for at have istedekommet danmarkshistoriens største efterforskning. Efterforskningen har strakt sig over 40 år og afstedkommer den dag i dag henvendelser fra vidner af forskellig slags. Derfor har sagen også afstedkommet et utal af konspirationsteorier, og har for længst indskrevet sig i dansk kriminalhistorie. Men måske er er Christine Jønck endeligt faldet over gerningsmanden?

Bedømmelsen

Fantommanden er en spændende blanding af biografi og krimi, en vellykket blanding af fakta og fiktion. I et flydende og fængende sprog, fortæller Christine Vibekes historie, og prøver at afdække nye lag i den omfattende efterforskning.

Selvom bogen måske indeholdt mere baggrundshistorie om Vibeke end jeg oprindeligt havde forventet, så var hun en fascinerende karakter at følge. Specielt hendes opdagelse af Lotte-korpset, der hjælper hende med at finde sin egen styrke.

På nogle punkter rejser bogen faktisk flere spørgsmål end den besvarer – og danner et skræmmende billede af datidens Danmark. Stod Forsvarets Efterretningstjeneste virkeligt bag mordet på en dansk statsborger? Man efterlades i hvert fald med det indtryk, at der stadig den dag i dag er visse myndigheder eller personer, der ønsker at lægge låg på sagen.

Hvorfor blev den af politiet udarbejdede fantomtegning ikke sendt ud til aviserne? Hvorfor måtte det overlevende vidne, Irma, ikke fortælle sin historie? Og hvorfor stopper politirapporter midt i sætninger? Det var bl.a. disse facts Christine Jønck faldt over under sin vanligt grundige research. Det var først i en dokumentarudsendelse om uopklarede mord at fantomtegningen blev offentliggjort – og Vibeke var ikke et sekund i tvivl: den forestillede hendes mand.

10. november er dagen bogen udkom. Og 10. november er dagen hvor Marie Lock-Hansen blev myrdet. Om Christine har bragt os tætte på sagens opklaring, vil jeg lade være op til læserne selv at bedømme.

Fantommanden

Forfatter: Christine Jønck

Udgivet: 2020
Sidetal: 344
Dokumentaren:

TV2 Østjylland udgav i 2007 en prisvindende dokumentar i forbindelse med 40-års dagen for det uopklarede drab. Denne dokumentar kan du se her.

 

Leave a Reply