HomeBoganmeldelser Fra Murmansk til Stillehavet Arne Woythal

Fra Murmansk til Stillehavet Arne Woythal

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

De ukendte helte

Fra Murmansk til Stillehavet er Arne Woythals bidrag til den danske krigshistorie. Via sin fars oplevelser vækker han glemte historier til live, og fortæller om de søfolk, der bidrog væsentligt til fjendens nederlag, og som i krigens sidste år kunne sejle under Dannebrog.

Arne Woythal har som forfatter tidligere udgivet fire krimier i serien om Rasmus Berg, samt I krig med politiet – en beretning om hans oplevelser som deltager i POMLT-enheden i Helmand (der betragtes som den farligste mission dansk politi nogensinde har deltaget i)

Handlingen

9. april 1940 var dagen hvor Danmark måtte se sig invaderet af tyske soldater. Men ude i verden fandtes mere end 6.000 danske søfolk og en stor handelsflåde – og mange af disse valgte ved krigens udbrud at søge mod havne kontrolleret af de allierede.

En af disse søfolk var Axel Emil Martin Woythal, der netop var ankommet til Skotland for at hente en last kul med fragtskibet Lifland. Der skulle gå næsten 6 år før han igen havde danske grund under fødderne.

I modsætning til de danske modstandsfolk, er de danske sømænds bedrifter aldrig blevet anerkendt – og det selvom de gentagne gange satte livet på spil. Ved krigens slutning havde Alex Woythal bl.a. været med til at evakuere engelske soldater fra Dunkirk, deltaget i de berygtede konvejsejladser på Murmansk (hvor han overlevede en torpedering), var blevet bombet af Luftwaffe og udsat for Kamikaze-angreb ved Ny Guinea i 1945.

Hvem var han, denne ene sømand, der valgte at sætte sig eget liv på spil? Var han en helt, eller et ganske almindeligt menneske, der bare gerne vil gøre en indsats for at gøre verden et bedre sted? Og hvordan kommer man som menneske videre, når mere end 5 år af ens liv foregik i konstant angst for at blive torpederet eller angrebet af fjenden?

Bedømmelsen

Fra Murmansk til Stillehavet er medrivende og oplysende skildring af en dansk sømands oplevelser før og under 2. verdenskrig. Fra hans unge dage med den stigende tiltrækning fra verdenshavene, over de tætte venskaber på skibene og kvinderne i de forskellige havne.

Bogen bærer præg af en tydelig research, og den er da også baseret på ikke kun forfatterens samtaler med sin far, men også opsøgt krigssamlinger og rederier, ligesom han har gennemgået faderes souvenirs og landlovspas.

I en klassisk dramadokumentarisk stil skildrer Arne på fin vis de konsekvenser krigens udfordringer havde på Axel, for de daglige trusler satte selvfølgelig sine spor. I dag ville man måske have kaldt det PTSD, men dengang var betegnelsen Krigssejlersyndromet – der medførte dårlige nerver og mareridt.

Efter de barske oplevelser måtte Axel også leve med, at de danske sømænds indsats under krigen ikke blev anerkendt, selvom præcis den var medvirkende til Danmarks status som allieret nation. Snart rejste han ud igen, og først i 1960 valgte han endeligt at blive på landjorden.

Fra Murmansk til Stillehavet er en flot og tankevækkende bog, der anbefales til alle der gerne vil lære mere om en anden side af den danske krigsindsats.

Fra Murmansk til Stillehavet

Forfatter: Arne Woythal

Udgivet: 2020
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 288
Efterord

De danske krigssejlere fik aldrig den samme officielle anerkendelse som modstandsbevægelsen – hverken nationalt eller international. Og måske har denne manglende anerkendelse medført, at den almindelige dansker måske ikke ved så meget om deres indsats. Men eks. var 25 danske skibe og omkring 800 danske søfolk med ved D-dag i Normandiet den 6. juni 1944.

Først i 2014 blev de danske krigssejleres indsats officielt anerkendt og for første gang vajede Dannebrog side om side med de allierede nationers flag ved mindehøjtideligheden på 70-års dagen for invasionen, men det officielle Danmarks anerkendelse kom først så sent som i 2017. På 74-årsdagen for Flådens Sænkning og samarbejdspolitikkens sammenbrud indviede Dronningen Per Arnoldis mindesmærke/monument “Sortladne Hav” i Mindelunden i Ryvangen i København.

Leave a Reply