HomeBoganmeldelser Fra Vallensbæk til Vestafrika af Kim Højgaard Rasmussen

Fra Vallensbæk til Vestafrika af Kim Højgaard Rasmussen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Hvad nu hvis…

Kim Højgaard Rasmussen er født og opvokset i Danmark. I perioden 1991 til 2012 har han dog boet og arbejdet som erhvervsmand i Afrika. Med beskæftigelse fra telekommunikation over printerudstyr til sundhedssektoren, har Kim opnået et grundigt kendskab til det afrikanske kontinent. Dette har læserne bl.a. kunne nyde godt af i hans serie om Frank Grabowski.

Denne gang har Kim dog valgt at gå i en lidt anden retning. I hans nyeste novellesamling tager han udgangspunkt i virkelige oplevelser – med et tvist.

I serien om Frank Grabowski er tidligere anmeldt Floden, Kuppet og Frigivelsen.

Forlagets beskrivelse

Fra Vallensbæk til Vestafrika er 11 noveller af Kim Højgaard Rasmussen inspireret af egne specifikke oplevelser og tilsat en gavmild dosis fantasi, dramatik og en uventet drejning.

I den første novelle foregår der pirrende ting i et kolonihavehus, hvor forfatteren og to kammerater havde nogle spændende dage i deres barndom i 60’erne, mens resten af novellerne foregår i Afrika. Her har Kim Højgaard Rasmussen blandt andet ladet sig inspirere af en uheldig togtur i Tanzania, en dramatisk fyring af en medarbejder i Nigeria, en farlig landevej i Cameroun og en konflikt med myndighederne i Elfenbenskysten.

Fra Vallensbæk til Vestafrika indeholder også historien om Frank Grabowskis første opgave i Afrika, som dermed er indledningen til serien af Kim Højgaard Rasmussens spændingsromaner Flammetræet, Floden, Kuppet og Frigivelsen.

Bedømmelsen

Fra Vallensbæk til Vestafrika er en meget broget og ganske underholdende samling. Med stor fantasi lader Kim ideerne udfolde sig over siderne, uden at det dog på noget tidspunkt bliver urealistisk.

De enkelte noveller er rigtigt godt opbygget, og at Kim er en glimrende fortæller fornægter sig ikke. Allerede fra første side fanger det flydende sprog, mens Afrikas mindre kendte (og overraskende) sider afsløres.

Det er ikke kun mødet med et andet kontinent, men også en anden kultur og nogle helt andre normer. Det får eks. Jonas og Stefan at mærke, da de kommer til at stå af på den forkerte togstation. Vi oplever også hvordan det kan gå helt galt, hvis man fyrer en udelig medarbejder.

Personligt var jeg rigtigt glad for gensynet med Frank Grabowski og et lidt større indblik i hans første møde med Afrika. Lad os bare sige, at det er noget af et kulturchok der rammer den stakkels mand.

Selvom det er begrænset hvor meget man kan nå at udfolde sig i en novelle, så fremstod karaktererne alligevel både levende og realistiske – men personskildringer er også en af Kims forcer.

Når den sidste side læses, og man lukker bogen, sidder man tilbage med den overvældende tanke: På det afrikanske kontinent skal man ikke vide sig sikker på noget.

Fra Vallensbæk til Vestafrika

Forfatter: Kim Højgaard Rasmussen

Udgivet: 2020
Forlag:  KHR Books
Sidetal: 282

Leave a Reply