HomeBoganmeldelser Frida – min ukendte farmors krig af Nina F. Grünfeld

Frida – min ukendte farmors krig af Nina F. Grünfeld

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Sandheden kommer for dag

Frida – min ukendte farmors krig er Nina F. Grünfelds forsøg på at forstå sin familie. Langsomt har hun via forhørsrapporter, retsdokumenter og arkiver stykket sin farmors historie sammen. Det er en medrivende og sørgelig fortælling om en kvinde der aldrig fik en chance.

Forlagets beskrivelse:

Første gang Frida Grünfelds navn dukker i en politisag, er i foråret 1931. Frida er jøde, prostitueret og mistænkt for spionage – og så er hun gravid.

Frida bliver født i 1908 i landsbyen Lelesz i det, der i dag hedder Slovakiet. Som ung kvinde lever hun et råt og omflakkende liv. Siden dukker hun op på et jødisk hospital i Bratislava, hvor hun som nybagt, enlig mor navngiver sin nyfødte søn Berthold. En uge efter fødslen giver hun ham fra sig med menighedens assistance og velsignelse. Og så forsvinder hun ud af historien.

Bedømmelsen:

Frida – min ukendte farmors krig er en fortælling om en kvinde, der aldrig rigtigt fik en chance. Konstant blev hun jagtet af fascismens soldater eller politifolk. Frida blev betragtet som andenrangsborger og som sådan en der ikke havde nogle rettigheder. I bogen formår Nina bl.a. at skabe forståelse for de forhold almindelige mennesker levede under.

Bogen er en overraskelse i forhold til den måde den starter meget langsomt på. Men så udfolder den sig som en nyudsprunget blomst, mens vi følger Nina og hendes søgen efter sin farmor. Hvad der kunne forventes at være en gennemgang af mange tørre dokumenter, bliver i stedet gjort levende af forfatterens sprog og formidlingsevne.

Bogen er ikke kun en skildring af en kvindes liv, men også en fortælling om nazismens opståen og holocaust set fra flere forskellige vinkler. Man lærer mere om livet i Europa i 30’erne, jødisk levestil og mødet med de antijødiske racelove. Historien er meget velfortalt, og springer uden problemer fra Fridas liv til Ninas søgen efter information.

Der er efterhånden udgivet utallige bøger om Anden Verdenskrig og holocaust. Kan det litterære samfund rumme endnu en bog? Efter at have læst denne bog må jeg bare sige ja. At få et sådan detaljeret indblik i hvordan livet kunne forløbe for en prostitueret jødisk kvinde i 1930’erne og 1940’erne er noget helt nyt og meget fascinerende (på en skræmmende måde).

Frida - min ukendte farmors krig

Forfatter: Nina F. Grünfeld

Udgivet: 2021

Leave a Reply