HomeBoganmeldelser Fruen af Malene Lei Raben

Fruen af Malene Lei Raben

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Et opgør med ”de fede tider”

Fruen: en datters historie om kærlighed og frihed er en selvbiografisk fortælling om Malene Lei Rabens opvækst. Malene er uddannet jurist og har været debattør og klummeskribent for Politiken, ligesom hun har været været på DR2.

Handlingen

Malene fødes i 1969, der også er det år hvor hendes forældre bliver skilt. Og der er ikke tale om en fredsommelig skilsmisse. Både hendes mor og hendes far var optaget af tidens strømninger og deres egne følelser. I deres egne øjne var de mønsterbrydere, og skulle kæmpe for at leve som ingen i deres familie havde gjort før.

Den første del af barndommen kan virke som topmålet af lykke og frihed – specielt hvis man ser det udefra. 70’erne lagde op til frie og glade tider, og det mærkede Malene og hendes søster da også. En moder der ikke ønsker at opsætte faste grænser – mest af alt for sig selv. Ingen holdt øje med tandbørstning eller bad – og som i et oprør med sin egen barndom overøste moren dem med kærlighed.

Men alt ændres da morens forhold til en ny mand går i stykker og fattigfirserne rammer. Morens vrede og slet skjulte følelser om fortidens skilsmisse rammer Malene, der pludseligt oplever sin mor som værende en modstander. Pludseligt personificerer Malene det svigt Birgit har oplevet i forbindelse med skilsmissen, og deres forhold bliver mere og mere konfliktfyldt.

Da Birgit bliver syg af kræft bliver hendes krav til døtrene større og større. Hendes tyranni udvides til også at ramme Malenes forhold til sin datter og uanset hvad Malene ofrer er det ikke nok. Hvor langt kan man strække kærlighedens bånd før det knækker?

Bedømmelsen

Fruen er en af de bøger, som jeg har meget svært ved at give en bedømmelse. Ikke fordi jeg ikke kunne lide den eller ikke syntes den var velskrevet – men fordi jeg er efterladt med en tvivl om, hvorvidt den burde være udgivet. Jeg efterlades med en følelse af, at bogen mest er skrevet for Malenes egen skyld – og at den derfor måske skulle være blevet i hendes besiddelse.

Når det så er sagt, så er bogen uhyrlige velskrevet i sin brutale fremstilling af en manipulerende og selvoptaget mor, der udlevede sine ambitioner og i den forbindelse måske glemte de børn, der måtte forsøge at skabe deres egen barndom på baggrund af ungdomsoprøret. Dermed endte børnene måske at forsvinde i skyggen på en kvinde, der uden tvivl var både intelligent og utraditionel.

Fruen indeholder ganske interessante opgør mellem fortidens og nutidens værdier, og måske er en af de mest fremtrædende emner Malenes eget opgør med sit liv. At hun på mange punkter rent faktisk var ved at ende på samme vej som sin mor, men at det lykkedes hende at skifte spor.

En brutalt ærlig og velskrevet fortælling om et dysfunktionelt forhold, og familierelationer og om den altoverskyggende kærlighed.

Forfatter: Malene Lei Raben

Udgivet: 2019
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 288

Leave a Reply