HomeBoganmeldelser Guds øje af Claus Lund Rosenkilde

Guds øje af Claus Lund Rosenkilde

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Saxo Haussmann er tilbage

I 2017 udgav Claus Lund Rosenkilde første bind i serien om Saxo Haussmann (Den usynlige bog) – et godt indspark på den danske krimiverden, med sin opbygning som en klassisk “whodunnit” fortælling. Nu er han klar med andet bind i serien om Saxos univers.

Udover at være forfatter, har Claus også stor erfaring med forlagsverden, hvor han bl.a. har ledet Rosenkilde og Bahnhof, og i dag ejer Palatium Books.

Handlingen

Da vi første gang mødte Saxo, arbejdede han som manuskript valuar på Det Kongelige Bibliotek. Omstændighederne gjorde dog, at han nu arbejder som selvstændig antikvarboghandler, men han bor dog stadig i det imponerende Ny Christiansborg.  Her deler han lejlighed med jetsetteren og krimiforfatteren Mercedes Irene Rosencreutz.

Opklaringen af mordsager er langt væk fra deres hverdag, men det skal hurtigt ændre sig. Nationalmuseets etnograf findes nemlig død i en af museets udstillinger – i hvad der ligner et mystisk ritual, der er gået helt, helt galt. Da museets direktør, Ask Sejr, gerne vil styre informations flowet om sagen selv, og ikke har den store tiltro til politiets evner, har han tilkaldt de to som konsulenter på sagen.

Og mystisk virker sagen da også – midt i den afrikanske udstilling findes seniorforsker Hans Böhme – omgivet at forskellige artefakter, nøgen og liggende på et løveskind. Hvad har han eksperimenteret med – og har han vækket kræfter, han slet ikke kunne styre? Sikkert er det i hvert fald, at efterforskningen bringer Saxo og Mercedes i retninger, de slet ikke havde kunne forudse.

Haussmann

Bedømmelsen

Det er endnu en gang lykkedes Claus Lund Rosenkilde at skrive en hyggekrimi, der efterlader læseren både underholdt, oplyst og inspireret. Det er medrivende læsning der fører fra Nationalmuseets København til de dybeste afrikanske jungler – hvor overtro og magi kan medføre grusomme hændelser.

Persongalleriet udbygges og der tilføjes flere aspekter til hovedkaraktererne Saxo og Mercedes. Det er jo netop en af styrkerne ved en serie, at karaktererne løbende kan udvikles og lære af deres oplevelser, og det formår Claus at udnytte udmærket. Derudover gør det forudgående kendskab til karaktererne, at der i dette andet bind er mere flow i historien, og vi dermed hurtigere kommer frem til det væsentlige: Hvem gjorde det?

Har du ikke altid behov for hæsblæsende action? Kan du lide Agathe Christie, Barnaby og spillet Cluedo? Foretrækker du en bog, der kan underholde uden at være på 500 sider? Så har du fundet den helt rette forfatter for dig! Jeg kan kun anbefale hyggekrimielskeren at kaste sig over Saxos univers.

Haussmann

Tak til Claus Lund Rosenkilde for eksemplaret. Du kan læse meget mere om Saxos univers her.

Udgivet: 2018
Forlag: Palatium
Sidetal: 193

Leave a Reply