HomeBoganmeldelser Helhjertet af René Dahl Andersen

Helhjertet af René Dahl Andersen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Virkeligheden er ikke sort/hvid

Helhjertet er anden bog af René Dahl Andersen, der i 2021 udgav Hærdet – der vandt Mofibos pris som Årets Biografi.

Forlagets beskrivelse:

René Dahl Andersen tog fusen på true crime-Danmark i 2021 med sin bestseller Hærdet. En hæsblæsende og hudløst ærlig fortælling om hans 15 år som narko- og undercoverbetjent i den kriminelle underverden. Og han har mere på hjerte.

Helhjertet er fuld af nye narkosager fra René Dahl Andersens ekstraordinære politikarriere. Flere skarpe operationer. Flere politiforretninger på kanten. Flere beslag mod bagmændene. Men det er også – og mest – en bog om den menneskelige side af sagen. Som betjent og agent var René Dahl Andersen drevet af politihjernen – at jagte stoffer og fjerne dem fra gaden. Men først og fremmest var han politimand med hjertet, drevet af nysgerrigheden efter at lære mennesket bag kriminaliteten at kende. For hvad er det, alle har til fælles – banditter og betjente, junkier og djøf’ere, ledere og ludere?

I sin nye bog dykker René Dahl Andersen ned i politilivets dilemmaer. Han viser, at man skal turde være blød indeni, hvis man vil arbejde i det hårdeste miljø. At uperfekte løsninger kan give store resultater. Han deler bramfrit ud af sine erfaringer, også de dårlige. Og han hylder de hårdtarbejdende kolleger, der stadig balancerer i gråzonen. Bogen handler om, at det er mennesket, der bærer uniform – ikke omvendt. Om de helhjertede og de halvhjertede, de bøjede regler og de brudte – og om at man kan komme klogere og styrket videre, selvom man har begået sit livs dumhed og modtaget seks måneders ubetinget fængsel i Københavns Byret.

Bedømmelsen:

Helhjertet er spændende læsning, der giver et godt indblik i hverdagen for en narkobetjent. Der er ingen tvivl om, at nogle af kapitlerne fremstår mere grove og kontroversielle end i Hærdet, men det gør nu ikke læsningen mindre spændende.

Det er en meget ærlig bog, hvor René ikke skjuler de fejltagelser, der naturligt har været en del af hans arbejdsliv. Efter endt læsning kan ingen være i tvivl om, at det hårde arbejde i narkomiljøet nogle gange kan udfordre den enkeltes moralske kompas. Det har måske nogle gange medført nogle mere eller mindre kreative metoder i opgaveløsningen, men verden er ikke altid sort/hvid.

René har bl.a. fokus på, at arbejdet – efter hans mening – skulle prioritere at hjælpe de mennesker, der var de virkelige ofre for narkoens bagmænd. Derfor har han også valgt at give ordet til nogle af de mennesker han har mødt gennem arbejdet. Det giver en mere afrundet dimension til bogen. Fokus er ikke kun på forbrydelser, men menneskerne bag forbrydelserne og deres skæbner.

René kommer også ind på de mange psykiske belastninger jobbet som betjent indeholder. Alle kan en dag ende med at bukke under for disse, og derfor er det vigtigt med flere tiltag for at beskytte de enkelte betjente. Derfor mener han også, at der bør iværksættes flere indsatser i politiet for de betjente, der arbejder i det meget betænldte miljø.

Man sidder tilbage med følelsen af, at der burde være flere mennesker af Renés slags i Dansk Politi. Hvis de findes, og fik lov til at operere lidt mere fleksibelt end det i dag dikteres fra ledelse og regering, så kunne hverdagen på gaden måske se anderledes ud. Hvis de mennesker, der valgte en karriere i håbet om at kunne gøre en forskel, ikke bare blev betragtet som tal i et regneark.

Helhjertet er en tankevækkende og lærerig bog – hvor de fleste vil blive præsenteret for de af samfundets skyggesider, som de færreste af os nogensinde vil stifte personligt kendskab til. En læseværdig bog.

Helhjertet

Forfatter:  René Dahl Andersen

Udgivet: 2022
Forlag: Grønningen1
Sidetal: 352

Leave a Reply