HomeBoganmeldelser Holly af Stephen King

Holly af Stephen King

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Kongen er tilbage!

Holly er skrevet af Stephen King, og ham behøver jeg vel ikke præsentere nærmere :-).

Forlagets beskrivelse:

Glæd dig til et gensyn med den geniale og elskelige Holly Gibney, der bliver sat til at efterforske en række forsvindinger i en lille flække i Midtvesten.

Da Penny Dahl ringer til detektivbureauet ”De Der Søger” for at få hjælp til at finde sin forsvundne datter, er Holly Gibney ikke meget for at tage sagen. Hendes partner, Pete, har corona, hendes mor (med hvem hun havde en indviklet relation) er lige død, og Holly skulle egentlig være på orlov. Men noget i Penny Dahls desperate stemme gør det umuligt for Holly at afvise hende.

Blot få gader fra Bonnie Dahls forsvindingssted bor professorerne Rodney og Emily Harris. De er indbegrebet af borgerlige dyder. De har giftet sig i livets efterår, de er fulde af hengivenhed over for hinanden, og de har begge en livslang akademikerkarriere bag sig. Men i kælderen under det polerede og velholdte hjem med bøger fra gulv til loft skjuler de en modbydelig sandhed, som muligvis er relateret til Bonnies forsvinden.

Det bliver en vanskelig opgave at blotlægge den velbevarede hemmelighed, for Rodney og Emily er både kloge, tålmodige og nådesløse.

Holly er en rædselsvækkende krimi om en privatdetektiv, som må sætte alle kræfter ind for at afsløre to forskruede menneskers gerninger.

Bedømmelsen:

Holly er fantastisk! Så er det sagt! Jeg elsker, at hun nu endeligt har fået sin helt egen bog. At få meget mere viden om hendes baggrundshistorie, og hvordan hun har udviklet sig, efterlader læseren med en dyb indsigt i hendes personlighed og komplicerede karakter.

Plottet og sagen er fuldstændigt genialt skabt. Et emne, der om noget optager menneskeheden, og som der altid forskes i: Hvor langt vil du gå for at stoppe alderdommens tegn? Hvordan den menneskelige ondskab ofte skjules under et mildt ydre, og hvor nemt det kan være at overse den. Derudover har King også fokus på et allestedsnærværende emne, nemlig sorg. At følge Holly bearbejde sin sorg var medrivende, og gav en fantastisk underliggende tone gennem hele bogen. Alle håndterer sorg forskelligt, men at se en så kompleks og medrivende karakter, som Holly gennemgå det, var perfekt udført. Uanset hvor stærk man er, så påvirkes man af sorg – uanset hvor meget man forsøger at fornægte det.

Holly byder på rædsler og meget foruroligende aspekter, der gradvist afdækkes på en subtil og meget skræmmende måde. Langsomt flettes gys ind i en fortællingens krimidel, og bogen får det der helt specielle King touch. Spændingen er til at tage og føle på, tvists er nervepirrende og hvor han dog forstærkede rædslen med dem. Inddragelsen af kendte ansigter, som Jerome og Barbara, tilføjer et lag af dybde, som fans vil sætte pris på.

Den tidligere tilstedeværelsen af Bill Hodges påvirker stadig Holly på mange måder, og hjælper hende stadig fremad. Bogens indledende citat rammer bare lige i hjertet.

Kings personlige holdninger til Trump, Corona, vacciner osv. skinner tydeligt igennem. Det vil måske ikke tiltale alle læsere, men personligt kan jeg godt lide af mærke forfatterens egen personlighed i en bog.

Der er ingen tvivl om, at du vil få mest ud af bogen, hvis du læser Mercedes-trilogien (og måske også Outsideren og Blodtørst), men du vil nu stadig finde en fantastisk læseoplevelse i Holly uden dette.

Holly er historiefortælling på højeste niveau (og jeg vil aldrig se på vaniljeis på samme måde igen!)

Holly

Forfatter: Stephen King

Oversætter: Jakob Levinsen
Udgivet: 2024
Sidetal: 550

Leave a Reply