HomeBoganmeldelser Hvis du vil have mig af Katrine Wessel-Aas (Winther Dynastiet #2)

Hvis du vil have mig af Katrine Wessel-Aas (Winther Dynastiet #2)

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , ,

En brydningstid

Hvis du vil have mig er andet bind i Katrine Wessel-Aas berømmede serie om Winther dynastiet. Serien er blevet kaldt Norges svar på Downton Abbey, og foregår i Trondheims perfekte kulisse. Serien byder på ægte feel-good stemning med kærlighed, drama og skjulte hemmeligheder.

Du kan finde anmeldelsen af første bind, Familien Winther, her.

Handlingen

Karen Moen har altid drømt om at blive lærerinde, inspireret af hendes egen lærerinde i skolen, der kunne ses Karens skjulte talenter. Men verden har det desværre med at ændre skæbnen. Efter farens uventede død må Karen ud og arbejde som tjenestepige for den rige familie Winther.

Det er gennem samme lærerinde at Karen for første gang stifter bekendtskab med arbejderforeninger og den oprørske arbejder Alfred. Men sin udvidede horisont, befinder Karen sig pludseligt i en konflikt mellem loyalitet overfor sine arbejdsgivere, hendes fremtidsdrømme og det første møde med kærligheden. Og da hun får nys om sandheden bag hendes fars død, vendes hele hendes verden rundt.

Det samme er sket for familien Winthers yngste søn, Frederik, efter at hans storebror og arvingen til familiedynastiet omkom i en frygtelig brand. Med et bliver hele Winther koncernen Frederiks ansvar, og han påtager sig det modvilligt. Også han må nu opgive sin inderste drøm: at læse til arkitekt og ikke mindst at kunne gifte sig med den smukke Emma. Men en jævn kvinde vil aldrig kunne blive en del af familien Winther, så Frederik stilles overfor et af hans livs største valg.

1900 nærmer sig med hastige skridt og arbejdernes selvfølelse, og krav på ordnede forhold, skaber flere og flere arbejderforeninger. Hvis ikke byens rigmænd følger med i udviklingen, kan det ende helt, helt galt.

Bedømmelsen

Hvis du vil have mig er en glimrende efterfølger til Familien Winther. I sagens natur giver andet bind karaktererne lov til at udfolde sig mere, og efterhånden afsløres de forskellige bevæggrunde for deres individuelle valg. Bogen fokuserer mest på den yngre generation og deres besvær med at manøvrere mellem egne drømme og familiens forventninger, og mod den ulmende konflikt mellem nutiden og fremtiden, mellem høj og lav.

Igen bygger Trondheim en glimrende kulisse og stemning for bogen op, mens Katrine Wessel skriver let og indlevende om familiens håb, længsler, sorger og hemmeligheder. Men bogen er meget mere end hvad der kunne lyde som en lægeroman. Bogen viser på fortræffelig vis et portræt af samfundet og overklassens provinsielle Norge.

Fortællerglæden stråler ud fra hver side mens man som læser lige skal have bare et kapitel mere med. Serien er tydeligvis skabt i en forsøg på både at underholde og oplyse læserne – og det gør den rigtigt godt. Bogen efterlader læserne med en del uafsluttede elementer, så man er tvunget til at kaste sig over bind 3 – men det er helt ok, for du kan alligevel ikke vente med at læse videre i denne smukke historiske fortælling fuld af drømme, intriger, håb og forventninger.

Hvis du vil have mig

Forfatter: Katrine Wessel-Aas

Oversætter: Giovanna Alesandro
Udgivet: 2020
Sidetal: 352

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply