HomeBoganmeldelser Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , ,

En smuk og medrivende læseoplevelse

Delia Owens bor i delstaten Idaho efter mange års arbejdsliv i Afrika som vildtforsker med speciale i løver og elefanter. Hun er født i 1949 og debuterer som romanforfatter med ”Hvor flodkrebsene synger”, der er gennemsyret af forfatterens viden om zoologi og biologi.

Handlingen

Året er 1969 og en ung mand findes død i udkanten af en lille kystby i North Carolina. Umiddelbart findes der ikke nogle spor, men i byen begynder rygterne snart at løbe. For hvad med hende den mærkelige, der bor i den faldefærdige hytte i marsken?

Kya Clark blev som ung forladt af sin familie, og har siden da selv måtte overleve. Og det gør hun ved at lære af naturen. Og læres det skal der, når naturen består af det barske og myteomspundne marsklandskab. Uden nogen formel uddannelse må hun lære af solen, skyerne, fiskene og fuglene. Og hun formår på fantastisk vis at skabe sig et liv i pagt med det eksisterende.

Hun er sky, og undgår videst muligt at besøge byen hvor de lokale ser skævt til hende. Men samtidigt indeholder hun en indbygget trang til selskab, hvilket er problematisk når man ikke har lært sociale færdigheder. Den lokale dreng Tate bryder dog gennem hendes panser, og åbner en helt ny verden for hende. Da han lærer hende at læse og skaffer bøger til hende, bliver hun for første gang bevidst om naturens rolle i hendes liv.

Naturen bliver referencepunktet for Kyas liv. Hendes observationer af dyrelivet med mødre og afkom overbeviser hende om, at hendes ensomhed kun er midlertidig – for mødrene vender altid tilbage til deres unger. Og da hun som teenager skal håndtere de spirende følelser for Tate og Chase, finder hun informationer om dating og parring via ildfluer. Men naturen viser hende også livets mørkere sider – at der altid lurer rovdyr i mørket.

Da Tate en dag træffer en skæbnesvanger beslutning, knuses Kyas verden – og måske er det netop denne begivenhed, der fører til et tragisk endeligt.

Bedømmelsen

Hvor flodkrebsene synger er en af de bøger, der vil efterlade sit aftryk hos læserne langt tid fremover. Den er smuk, gribende, tragisk og meget, meget medrivende.

Bogen behandler på smukkeste vis hvordan ensomhed kan påvirke mennesker. Hvad der sker, når vi udelades fra den gruppe det er meningen vi skal være en del af. Og hvordan Kya dermed må lære om livet direkte fra den omkringliggende natur og dermed lære at overleve.

I et mageligt tempo giver bogen sig tid til at indfange stemninger, farver, lyde og med anvendelsen af dette på gribende vis spejle Kaysa knusende ensomhed. Bogens helt store force er de fantastiske miljøbeskrivelser, og hvordan de anvendes som baggrund for Kays opvækst og læring.

De scener der udspiller sig i tiden omkring retssagen udgår en slående kontrast. Væk er naturens smukke sprog og det belyser slående hvordan Kya ikke fungerer optimalt når man fjerner hende fra naturen. Hendes indre styrke kvæles langsomt og hun kan ikke længere fungere uden for sit naturlige miljø. Selvom sproget i disse scener er meget anderledes, så er det alligevel lykkedes Delia Owens at indflette naturens kontekst i sine beskrivelser af rettes karakterer.

Hvor flodkrebsene synger er en af årets helt store læseoplevelser. Marsken er smuk, barsk og fuld af gåder – lidt ligesom livet.

Forfatter: Delia Owens

Oversættere: Anders Juel Michelsen
Udgivet: 2019
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 374

Leave a Reply