HomeBoganmeldelser I al hemmelighed af Linda Castillo

I al hemmelighed af Linda Castillo

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Kate Burkholder er tilbage

I al hemmelighed er en meget dækkende titel til dette nyeste bind i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder. Kate arbejder som stationsleder i den lille by Painter’s Mill, hvor mange af de omgivende gårde tilhører Amish samfundet – et samfund Kate også selv en gang tilhørte.

Selvom Castillo selv voksede op i en lille Ohio by, vidste hun ikke meget om Amish. Hendes oprindelige interesse er vokset til årlige forskningsbesøg. Det er vigtig for hende at skildre Amish kulturen korrekt, uden fordomme og uden af forfalde til at skildre stereotyper.

Handlingen

17-årige Emma Miller vågner, ordner sine faste pligter – og hænger sig i laden. 6 måneder senere tilkaldes Painter’s Mills politimester, Kate Burkholder, til en brand i en anden lade. Hvad der umiddelbart ligner et hændelig uheld udvikler sig dramatisk, da liget af den unge Daniel Gingerich findes på arnestedet. Alt tyder nemlig på, at Daniel har været låst inde i laden.

Daniel er umiddelbart et meget vellidt medlem af samfundet, men hurtigt går det op for Kate at det ikke er hele sandheden. Er Amish samfundet tilbageholdende med sandheden grundet deres traditionelle tilbagetrukkethed og mistænksomhed overfor udefrakommende? Eller konspirerer de alle for at skjule en dyster sandhed? Da Kate begynder at grave dybere i Daniels liv, bemærker hun, at denne unge mand, som så mange taler så godt, syntes at have en mørkere side. Men hvordan kommer man frem til sandheden, når alle tier?

Sagen vækker personlige minder hos Kate om ting hun troede hun endelig var kommet over, og snart må hun kæmpe for at holde den objektive rolle. Men Amish samfundet er ikke tilfredse med eller interesserede i hendes indblanding, og snart befinder hun sig på tynd grund

Gud lader ikke den slags ske for pæne piger

Bedømmelsen

Endnu en gang er det lykkedes Linda Castillo at levere endnu et spændende kapitel til føljetonen om Kate Burkholder og hendes kolleger i Painter’s Mill. Jeg er dybt imponeret over, at hun i dette tiende bind stadig formår at skabe udvikling i sine karakterer. Med hvert nyt bind får trofaste læsere endnu en brik til det komplicerede puslespil Kate udgør.

Med et plot der holder hele vejen i gennem og et let tilgængeligt sprog, mestrer Linda at skabe fantastiske mysterier fulde af uventede drejninger. En af de mest interessante aspekter i Kate Burkholder serien, er det fascinerende Amish samfund. Er samfund, der for de fleste af os er ukendt og lukket, men som inkorporeres i historierne på en vedkommende og udfordrende måde.

Kate Burkholder er en stærk person, men via hendes forhold til Tomasetti afsløres hendes mere sårbare sider. Linda Castillo er eminent til at holde balancen mellem krimidelen og karakterernes personlige liv, ligesom hendes beskrivelser af sammenstød mellem den engelske og Amish kulturen virkeligt bringer dynamik til hendes bøger. Linda Castillo har en evne til at behandle tabubelagte emner på en nænsom måde, der alligevel løfter sløret for et patriarkalsk styret samfund, hvor reglerne om tavshed giver plads til rovdyrene. Hun skaber en fin balance mellem informationer om Amish håndværk, familieliv og handlen og så kriminalitetens barske ansigt.

Kate

Forfatter: Linda Castillo

Oversætter: Henrik Enemark
Udgivet: 2019
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 384

Leave a Reply