HomeBoganmeldelser I mørket er alle katte grå af Mathias Steen Hansen

I mørket er alle katte grå af Mathias Steen Hansen

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

Hjem til fortiden

I mørket er alle katte grå er skrevet af Mathias Steen Hansen, cand. mag. i dansk og psykologi. Han er Tøsing i eksil i København – med hang til tragedie og melankoli.

I mørket er alle katte grå er første bind i en serie på to. Romanen kan læses uafhængigt af efterfølgeren.

Forlagets beskrivelse:

Soldaten Martin vender hjem til Tåsinge, da faren får kræft. Han bosætter sig i den gamle frisørenkes forfaldne dødsbo. Her bliver han opslugt af enkens nedskrevne fortællinger om øens beboere samtidig med, at han fra et loftsvindue holder øje med naboen.

Tåsinge synes anderledes, indtil Martin møder sin barndomskæreste Anne og de tre venner, Kasper, Anders og Rasmus. Vennerne bindes sammen af en hemmelighed fra barndommen, som stadig påvirker deres liv. Sammen forsøger de at finde hinanden igen. Men kan det lykkes?

I mørket er alle katte grå handler om det skønne og det forfærdelige ved det almindelige liv. Det er en historie om forskellen mellem land og by, venner og fjender, kærlighed og sorg, og ikke mindst er det en fortælling om venskab.

Bedømmelsen:

I mørket er alle katte grå er en interessant og velskrevet fortælling, om fem unge menneskers forskellige problemer med livet. Med glimrende beskrivelser af Tåsinge og lokalsamfundet, er man ikke i tvivl om, at Mathias anvender sit personlige kendskab i bogen (og det afslører nok også, at han stadig savner Tåsinge).

Det lidt ”mystiske” aspekt af bogen – enkens nedskrevne beretninger om øen – er godt fundet på, og man kan sagtens forstå hvorfor de fascinerer Mathias på den måde de gør. Det fremstår troværdigt, og er ret interessant.

Det er et spændende møde med de gamle kammerater. Underliggende får vi fornemmelsen af en livspåvirkende hændelse i deres barndom. Men er det reelt den, der er skyld i den måde deres liv har udviklet sig på? Er det lokalsamfundets hemmeligheder, der har skabt dem som mennesker? Måske finder der langt mere under overfladen, end man ved første øjekast ser.

Man kan tydeligt mærke, at Mathias er uddannet psykolog. Han formår at flette lidt af sin erfaring ind i beskrivelsen af, hvem af de unge der er ramt af de værste traumer. Der er også underliggende overvejelser om, hvor mange forskellige retninger det er muligt at bevæge sig i.

Karaktererne er godt tegnede. Speciel fremstår naturligvis Martin, som man ikke kan lade være med at holde af. Han har en spændende historie, der med det samme vækker læserens interesse. Sproget er flot, og indeholder snerter af andre genrer. Metaforerne fungerer for det meste rigtigt godt, og vil man læse en lidt anderledes fortælling om kærlighed, savn, venskab og hemmeligheder, så er denne bog et godt bud.

I mørket er alle katte grå

Forfatter: Mathias Steen Hansen

Udgivet: 2022
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 216
Den danske ordbog: I mørket er alle katte grå: “Den er ikke er synlig eller ikke skiller sig ud fra mængden, forbliver anonym”.

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply