HomeBoganmeldelser I pestens tid – en Coronakomedie af Hanne Guldberg Mikkelsen

I pestens tid – en Coronakomedie af Hanne Guldberg Mikkelsen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Skal vi trykke på knappen?

I pestens tid – en Coronakomedie er skrevet af Hanne Guldberg Mikkelsen. Hanne er cand. mag., historiker, journalist og har udgivet en række fagbøger og børnebøger.

Forlagets beskrivelse:

I pestens tid – en coronakomedie:

Statsminister Dagmar Dreyer kastes ud i sit livs værste krise: Kort efter, at pandemi nummer et er afblæst, og Dagmar har haft tid til at pudse vinduer og nyde en makrelmad, banker en ny pandemi på.

Centralt i fortællingen står lensbaronesse Bolette Krukow, som stikker af hjemmefra kort før sin 75-års fødselsdag. Med sig i bagagen har hun kortvennerne Den hvide Dame, Vætten Valdemar og Nissen Namminersorneruulutik. Hun har – muligvis – også en lille smule byldepest i lommen på sin oilskinsjakke.

Da en redaktør findes bevidstløs på sin redaktion med tydelige tegn på pest, må statsministeren, FE, PET og NOST samt adskillige berømte virologer erkende, at landet formentlig står overfor en epidemi med pandemisk potentiale.

Bogen har klangbund i en mere dyster virkelighed og opridser i korte historiske afsnit to centrale pandemier i fortiden og sætter den seneste og de kommende i relation til disse.

Man kan vælge at læse historien med en skelen til netop stedfundne og stadig højaktuelle begivenheder – men man kan også lade være.

Bedømmelsen:

I pestens tid – en Coronakomedie er, i mine øjne, slet ikke en kommedie. Til gengæld er det en rigtig god bog. Her finder læserne (om end i omskrevet form) virkelige hændelser, herunder en masse man sagtens kan nikke genkendende til. Selvom Hanne har valgt at bruge omskrevne navne, så er man ikke i tvivl om hvem der er tale om.

Bogen bærer præg af Hannes uddannelse som historiker, og dette vises bl.a. i bogens faktakapitler, som jeg fandt meget interessante. Derudover finder vi også henvisninger til tidligere tiders virus-frygt, som eks. fremsendelse af breve med hvidt pulver i. Det er også her vi igen finder bogens meget realistiske tone og regeringens frygt: For hvad ville der engenligt ske, hvis Danmark var det nye Wuhan?

Persongalleriet var ganske godt udtænkt og præsenteret (selvom jeg havde noget svært ved baronessens rejsekammerater). Specielt godsets beboere virkede som var de helt ude af trit med samfundet (og det var de nok også). Bogen er holdt i et letlæseligt sprog, og derfor læste jeg den da også i ét hug.

Jeg er vild med de stikpiller, der sendes afsted imod landets politikere, Trump og pressens tendens til at opfinde nyheder, hvis de ikke kan finde noget reelt (er jeg den eneste der er træt af pressens overdrevne af Breaking News? Fint nok, hvis der er tale om en pandemi, men når det bruges eks. vedrørende en fodboldsspiller der skifter hold, så har man udvandet begrebet i et art som ikke kan tages alvorligt). Og i mangel af bedre, så er det bare med at få en ”ekspert” i studiet.

At Hanne har humor kan ikke afvises – se bare de skønne anmeldelser på bogens bagside – og da humor er forskellig fra person til person, vil du sikkert finde fortællingen ganske morsom. Og præcis derfor bør du give bogen en chance. Om ikke andet udgør den et lille pusterum i en tid, hvor vi alle kan have brug for dette.

I pestens tid - en Coronakomedie

Forfatter:  Hanne Guldberg Mikkelsen

Udgivet: 2021
Forlag: Brændpunkt
Sidetal: 136

Leave a Reply