HomeBoganmeldelser Ikke savnet af Andrea Bak

Ikke savnet af Andrea Bak

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

På samfundets bund

Ikke savnet er skrevet af Andrea Bak. Andrea er uddannet journalist, og har skrevet for Woman, Bazar, Eurowoman, Femina, IN og Tidens Kvinder. Derudover har hun bl.a. skrevet bøger om Poul Thomsen og Else Marie Pade.

Forlagets beskrivelse:

Ikke savnet er en på samme tid grum og hjerteskærende true crime fortælling om tre seriemordere fra hhv. USA og Canada, som fandt og udnyttede ofre, der ud fra den gængse opfattelse ikke betød noget. Hjemløse, homoseksuelle, prostituerede, alkoholikere og narkomaner. Det er den slags ofre, man kalder ”the less dead” – de mindre døde. Jeg gennemgår de tre sager, der tæller over tilsammen 100 ofre, og jeg kigger også på hvilke mekanismer og systemer i samfundet, der gjorde, at de tre gerningsmænd på mange måder havde frit lejde til at slå ihjel igen og igen.

Bedømmelsen:

Ikke savnet er ikke kun en fortælling om de stakkels ofre for seriemordere. Det er også en fortælling om ”savnet hvid kvinde syndromet” – det faktum, at forsvundne hvide kvinder får langt mere opmærksomhed i pressen end andre ofre. Befinder man sig på samfundets bund, er man mindre savnet og der anvendes langt færre ressourcer på efterforskningen. Sagerne forsvinder hurtigt fra radaren, hvilket er skyld i at bogens tre omtalte seriemordere havde mulighed for at fortsætte i så lang tid. Desuden blev efterforskningen besværliggjort af, at det i mange år ikke var muligt for amerikansk politi at samarbejde på tværs af stater eller dele oplysninger med hinanden. Derfor blev sagerne ikke koblet sammen trods de mange sammenfald.

Bogen giver ikke kun et indblik i de mange sager, men også hvordan de tre mordere voksede op, og hvordan deres udvikling mod seriemordere fandt sted. Man sidder ofte med følelsen af, at de tre kunne være stoppet langt tidligere, hvis man bl.a. blev bedre til at spotte ”uhensigtsmæssig” opførsel i tiden. Og man lærer mere om deres udspekulerede valg af ofre – dem de vidste ikke ville blive savnet, og hvor der ikke ville ske den store efterforskning af sagerne.

Ikke savnet er ikke en sentationslysten bog. Den er saglig, og den præges af en respekt for de mange ofre. Og det netop en af grundende til, at fortællinger som disse bliver mere og mere fremtrædende på bogmarkedet: vores fascination af true crime er kun stigende, og måske kan bøgerne holde mindet om ofrene i livet og lægge pres på politiet for at øge ressourcerne på denne slags sager. Man er i hvert fald ikke i tvivl om, at der i efterforskningen findes en form for racistisk dobbeltmoral.

Hvis en bog som denne var blevet udgivet i USA, ville det så fremadrettet have en indflydelse på arbejdsindsatsen i disse sager? Jeg tror det desværre ikke. Og man sidder tilbage med overvejelser om, hvorvidt det samme sker i danske efterforskninger. Jeg tror og håber det ikke.

Bogen er flot oplæst af Vibeke Hastrup, og der er ikke noget at sige til at de fantastiske mennesker fra Mørkeland har anbefalet bogen.

Ikke savnet

Bonusinfo: Den i bogen omtalte massemorder Cody Legebokoff huserede langs The Highway of Tears. Navnet er opstået grundet det store antal kvinder der forsvinder her. Et flertal af disse er aboriginals, og igen en gruppe der ikke afsættes mange ressourcer på. Der findes en Facebook side om vejen – den kan du finde her. Der er desuden lavet en dokumentar om vejen, men den er umiddelbart ikke tilgængelig i Danmark. Til gengæld kan anbefales filmen Lost Girls fra Netflix

Forfatter: Andrea Bak

Oplæser: Vibeke Hastrup
Udgivet: 2022
Forlag:  Mofibo Original
Timer: 3 timer og 41 minutter

Leave a Reply