HomeUncategorized Interview med forfatter Torben Mathiassen

Interview med forfatter Torben Mathiassen

Posted in : Uncategorized on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , ,

Interview

Torben Mathiassen udgav 2022 første bind i serien Jordens Klimaramte: Mali. (du kan læse min anmeldelse her). Nu er han klar med andet bind, 3 grader celcius. I den anledning har jeg lavet et mini-interview med Torben.

Hvem er Torben?
Hmm, jeg tænker det kommer meget an på, hvem du spørger. Men det bliver min egen opfattelse af du får:
Jeg er netop blevet 50 år, så dybest set hører jeg til kategorien “middle-aged, privileged, white men.” Uddannet Cand. Merc., arbejder som General Manager, når jeg ikke skriver bøger, og med en sammenbragt Brasiliansk / Dansk familie. Jeg  kan nok ikke helt undslå mig den kategori. Jeg  forsøger dog at fravige så mange af de efterhånden opbyggede negative konnotationer. Men ja, jeg er heldigere stillet end de fleste andre mennesker i verden og jeg har midlerne til at begå mig på en måde, som er de fleste forundt.
I min tid har jeg set verden gå fra knap 4 milliarder indbyggere til over 8 milliarder. Jeg har været vidne til krige, folkemord, terrorhandlinger og klimakatastrofer. Det har ført til en kraftig forøgelse af flygtninge i verden – som med klimaforandringerne nu står overfor en markant eskalering.
Og den udvikling har jeg været en del af pga. af det overforbrug, min generation må stå på mål for. Vi er som samfund nødt til at gøre op med de tanker og handlemåder, som har præget samfundet de sidste mange år. Vi må koncentrere os langt mere om at leve i ét med naturen og hinanden. Vi kan ikke tilpasse naturen til at leve i ét med os.
Jeg anser ikke længere økonomisk vækst som værende det altafgørende mål for vores samfund som helhed. Det er et standpunkt, som jeg først for 8-10 år siden for alvor erkendte måtte vende. Det giver naturligvis lidt af en identitetskrise, når man som jeg er økonomiuddannet og arbejder som General Manager med henblik på at optimere virksomhedens bundlinje. Det er en balancegang, men jeg har fundet mig godt tilrette i den, fordi jeg er i en branche, hvor vækst ikke baserer sig på at få forbrugere til at forbruge mere. Snarere på at sørge for lige vilkår til nogle af samfundets mindre heldigt stillede, nemlig kørestolsbrugere.

 

Du er snart aktuel med din nye bog, 3 grader celsius, efterfølgeren til Mali. Kan du fortælle lidt om den?

Det er en semi-selvstændig fortsættelse af Mali, men at fleste nok vil have gavn af, at læse Mali først.

3 grader celsius handler om FNs berettigede frygt for, at islamisk ekstremisme kan blusse op i central- og nordafrika.  Sult, desperation og forsøg på at overleve, kan hurtigt gøre op med folks forestillinger om, hvem man skal støtte og hvem man kan stole på. Man tilslutter sig hurtigt dem, der kan sikre dig overlevelse. Hvis det er de islamiske ekstremister, så er de måske slet ikke så slemme endda, når resten af verden har vendt den nødlidende ryggen?

3 grader celsius handler om at overleve i en verden, hvor den globale gennemsnitstemperatur har nået 3 grader over det før-industrielle niveau. Den handler om at bevare håbet, selv om alt synes håbløst. Verden skal nok finde sig selv igen på et tidspunkt. Men det kan godt være, at magtbalancen har rykket sig i en retning, vi ikke bryder os om.

Hvorfor/hvordan valgte du dette emne til dine bøger?
Idéen til MALI udsprang af flygtningekrisen i 2015, hvor de fleste af Europas politikere lykkedes med at overbevise store dele af befolkningen om, at de mange syrere, der flygtede fra krig, forfølgelse og ødelæggelse, ikke var flygtninge, men blot migranter, der søgte et bedre liv. Det fandt jeg temmelig usmageligt og jeg tænkte dengang, hvad nu, hvis det skete for os selv, og vi blev modtaget på den måde? Det ville jeg gerne skrive en bog om, og så fandt jeg på at bruge golfstrømmen som den faktor, der skulle sende os selv ud i flygtningestrømmen. Jo mere jeg læste om klimaforandringerne og de konsekvenser de kommer til at medføre, des mere begyndte det at ligge mig på sinde at skrive om det. Det har jeg forsøgt at gøre på en måde, så læseren forhåbentligt bedre kan forholde sig til dem og føle en snert af den afmagt, som ofrene føler.
Afrunding
Ingen kan vist være i tvivl om, at Torben virkeligt brænder for dette emne. Med Mali formåede han  at beskrive, hvordan klimaforandringer kan have store konsekvenser. Og han gjorde det på en måde som virkeligt resonerede hos mig. Ingen lange videnskabelige forklaringer – bare en gribende og skræmmende historie, forklædt som en “helt normal” spændingsbog.
Du kan møde Torben på diverse bog- og videnskabsrelaterede arrangementer, bl.a.  Organiseret Vildskab på Frederikssunds Bibliotek 20. september og Egedal Bogfest 7. oktober.

Leave a Reply