HomeBoganmeldelser Jihadbruden af Jens Strandbygaard

Jihadbruden af Jens Strandbygaard

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Jens Strandbygaard

Jens har både været økonomidirektør hos A.P.Møller, haft eget it-firma og skrevet manuskripter til tv. I 2016 tog han springet og udgav Mekkalinjen, der blev efterfulgt af Malaria i 2017.

Jihadbruden er første bind i en planlagt trilogi om præst og frømand Daniel Vest.

Handlingen

Daniel Vest er sognepræst og hjælper gerne sine bysbørn med at opnå ro og tilgivelse. Men han er også tidligere frømand, og og til tider er den guddommelige indgriben ikke nok. Derfor har han hjemmesiden Poseidon helps – hvor alle kan indsende deres bønner, og hvor Daniel måske kan hjælpe – på de lidt mere utraditionelle måder.

På hjemmesiden modtager han en besked fra en mor, der savner sin 15-årige datter Mathilde. Mathilde er konverteret til Islam, og nu er hun rejst til Syrien for at blive gift med den charmerende ISIS kriger Sheik Ibn Omar. Daniel beslutter sig for at hjælpe Mathilde hjem til Danmark.

I Raqqa i Syrien sidder Mathilde noget overvældet. Ingen af tingene minder om de billeder hun har set på Facebook, og at Omar allerede var gift kommer i den grad bag på hende. Og når det gælder overholdelse af de strenge religiøse regler, skal hun hurtigt komme til at kende forskellen på teori og praksis – for et enkelt fejltrin kan koste livet i det krigshærgede land.

Mathildes rejse til Syrien var smertefri, men Daniel må benytte andre midler. Han trækker på tidligere kontakter og må ad omveje smugles ind i Syrien. At give sig i kast med ISIS er ikke ligefrem en nem opgave, og snart er Daniel kastet ud i en kamp på liv eller død.

Daniel

Bedømmelsen

Jihadbruden tager udgangspunkt i virkelige hændelser, hvor europæiske piger radikaliseres og tager til eks. Syrien for at blive gift. For mange er det et helt anderledes liv der venter, og derfor er bogen også meget aktuel og samfundsrelevant.

Bogen bærer præg af en grundig research, der gør læsningen både billedskabende og skræmmende. Sprogligt starter den en smule trægt, men ellers er den formet i et nutidigt og hverdagsagtigt sprog. Hvad angår billedsproget til gengæld, havde jeg lidt problemer med de mange anvendelser af simile (hans nervesystem var så slidt som et par godt brugte sportsstrømper). Jeg syntes det tog overhånd, og forstod ikke helt om det var et forsøg på at bibringe bogen lidt humor.

I den hæsblæsende handling var der heller ikke sparet på virkemidlerne, og til tider gik der lidt for meget action film i det. Til gengæld var der scener i bogen der rørte mig, og det er tegn på stort talent.

Daniel var en spændende karakter, og det at han både er præst og frømand giver ham en ekstra dimension. Vi så måske ikke så meget til det i denne bog, men der er tydeligt en tragisk historie bag som bliver spændende at følge fremover. Sikkert er det, at han til enhver tid er klar til at kæmpe mod overmagten i jagten på retfærdighed.

Også Mathilde fremstod realistisk, og hendes oplevelser efter ankomsten til Syrien var både barske og virkelighedstro. Alt i alt en spændende historie, der dog ikke sniger sig helt til tops hvad angår tildelingen af poter.

Daniel

Forfatter: Jens Strandbygaard

Udgivet: 2018
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 324

 

På siden http://poseidonhelps.com kan man se de indsendte bønner, og bl.a. har Socialstyrelsen bedt om assistance til at finde 111 millioner kroner – det bliver spændende at se, om Daniel kan hjælpe.

Leave a Reply