HomeBoganmeldelser Jordens lykkeligste mand af Eddie Jaku

Jordens lykkeligste mand af Eddie Jaku

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Venlighed er den største rigdom af alle

Jordens lykkeligste mand er skrevet af Edward Jaku (Eddie), der overlevede flere tyske koncentrationslejre. Bogen blev udgivet da Eddie var 100 år gammel, og blev en øjeblikkelig bestseller. Bogen blev kåret til årets biografi 2021.

Life can be beautiful if you make it beautiful. It is up to you.

Forlagets beskrivelse:

Under Anden Verdenskrig sad Eddie Jaku i kz-lejrene Buchenwald og Auschwitz, og han så sine forældre blive sendt til gaskammeret. Selv undgik han flere gange at blive slået ihjel, fordi tatoveringen på hans arm kategoriserede ham som ‘Økonomisk Uundværlig Jøde’. Når han udførte tvangsarbejde på tyske fabrikker, havde han et skilt om halsen, hvorpå der stod, at han skulle hænges på stedet, hvis han begik fejl.

Da krigen sluttede, var han 25 år og vejede 28 kilo. Eddie døde som 101-årig den 12. oktober 2021. Han kaldte sig Jordens lykkeligste mand. Fordi han overlevede, lovede Eddie at smile hver dag. Han hylder dem, der gik tabt, ved at fortælle sin historie, dele sin visdom og leve sit bedst mulige liv. Han mener nu, at han er den ‘lykkeligste mand på jorden’.

Bedømmelsen:

Jordens lykkeligste mand. Allerede ved at se på bogens forside finder man en mand, der har været igennem så meget smerte og alligevel smiler. Et billede af en inspirerende mand, en ydmyg mand og en mand der gerne vil dele sit budskab med os: At venlighed er den største rigdom af alle.

Tysker først og jøde næst – det var sådan Eddie betragtede sig selv. Han var stolt af sit land, men alt ændrede sig i november 1938, da han blev slået, arresteret og ført til en koncentrationslejr. Men selv i de mørkeste tider lykkedes det ham at få øje på verdens små mirakler – og hvis en mand i Auschwitz kan det, så burde det absolut også være muligt for os andre.

Den eneste måde vi kan lære om og af en af nutidens mest grusomme perioder er via personlige beretninger. Der er efterhånden skrevet rigtigt mange bøger om 2. verdenskrig. Nogle er dårlige og nogle er middelmådige – men en gang imellem ender du med en bog, der vil efterlade dig inspireret og taknemmelig for de velsignelser dit liv indeholder. Sådan en bog er Jordens lykkeligste mand.

Bogen er en utrolig ærlig beretning fortalt i en varm og personlig tone. Eddie fortæller med værdighed om livets mange mørke øjeblikke, og hvordan disse kan veksles til påskønnelse af de enkle ting i livet. Værdier, der ikke man måles monetært, men er lige så vigtige som mad og vand: Kærlighed, familie, håb og taknemmelighed.

Eddie har valgt at fortælle sin historie for alle dem der ikke overlevede – de 6 millioner jøder, der aldrig kom hjem igen. Rædslerne må aldrig glemmes, for ellers risikerer vi at de sker igen. Og efter fortællingen lovede Eddie sig selv en ting: Han lovede at smile hver dag.

Lykke er det eneste i verden der fordobles, hver gang du deler den

Jordens lykkeligste mand

Bonusinfo: I 2013 blev Eddie tildelt Order of Australia medaljen. På Youtube kan du bl.a. finde Eddies Tedtalk fra 2019 (Du kan finde den her) og den State Memorial Service, der blev afholdt efter Eddies død (State Memorial for Eddie Jaku OAM – YouTube)

Forfatter: Eddie Jaku

Oversætter: Michael Jepsen
Udgivet: 2021
Forlag: Memoris
Sidetal: 208

Leave a Reply