HomeBoganmeldelser Kold angst af Mads Peder Nordbo

Kold angst af Mads Peder Nordbo

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Matthew og Tupaarnaq vender tilbage

Matthew og Tupaarnaq blev introduceret til læserne i 2017, da Mads Peder Nordbo udgav Pigen uden hud. Velfortjent modtog den masser af gode anmeldelser, og læserne har ventet spændt på næste kapitel i deres fælles historie.

Handlingen

Sidst Matthew så Tupaarnaq var på hospitalet i Nuuk, men pludseligt forsvandt hun uden at lade sig udskrive. Nu venter hun tålmodigt på sin chance – chancen for at slå Abelsen ihjel.

Matthew kæmper stadig med efterveerne af deres fælles oplevelser, ligesom han stadig er ramt af sorgen over sin døde kone og datter. Arbejdet skal dog passes, og Matthew bliver bedt om at undersøge en tragisk sag: tre unge mennesker har begået selvmord og den fjerde er i kritisk tilstand. Det eneste den overlevende har fortalt er, at dæmoner kom over dem.

Tankerne kommer dog hurtigt på andre baner, da Matthew modtager en besked fra sin far, Tom – den far han ikke har set i 25 år. Han underretter Tupaarnaq, og beskeden får hende straks til at vende tilbage til Nuuk. Inden de drager ud til Tom, skal de dog lige forbi Færingehavn, hvor Matthews halvsøster Arnaq, sammen med 3 skolekammerater, er på camping.

Men dagen efter er de 4 unge væk. Tupaarnaq og Matthew får forstærkninger, men trods gentagne gennemsøgninger af Færingehavn, kan de ikke finde de 4 unge mennesker. Og hvad ingen af dem ved er, at Færingehavn også har tråde til Toms fortid, hvor han deltog i tophemmelige militære eksperimenter. Eksperimenter, der kostede mere end ét menneskeliv.

Kan Matthew redde sin søster og genfinde sin far, eller er han og Tupaarnaq oppe mod langt større kræfter end de kan håndtere? Og hvad sker der, når hensynet til penge og magt overstiger hensynet til mennesker?

Matthew

Kilde: Winthereig.blogspot.com

 Bedømmelsen

Så gjorde han det lige igen, ham Mads Nordbo Pedersen! Forventningerne var tårnhøje efter Pigen uden hud, men det lykkedes til fulde Mads at indfri dem alle. Igen udsættes læseren for et spændings niveau, der fanger fra første side og først på sidste side slipper læseren – der har været hele følelsesregisteret igennem.

Som det blev skildret i Pigen uden hud, skinner også denne gang Mads Nordbo Pedersens fascination af Grønland ud fra siderne. Dog er han ikke bange for at berøre de mere mørke sider af landet, og igen behandler han barske problemstillinger som incest og voldtægter. At han denne gang også har formået at indflette en historie om Grønlands selvstændighed, politiske magtkampe og religiøs indoktrinering, viser bare noget om hans store formåen. Det samfundskritiske islæt er med til at hæve bogen langt over en almindelig krimi.

Karaktererne er velbeskrevne, og fremstår meget troværdige. At Matthew stadig kæmper med sorgen over sin kone og datter er med til at skabe et billede af ham som en flerdimensionel karakter. Derudover er der Tupaarnaq, der stadig fremstår som mystisk og indelukket, men hvor der dog åbnes for mere information om hendes baggrund i en kommende bog – jeg glæder mig til at følge hende.

Bogen bærer desuden præg af en knivskarp redigering, for der er ikke et eneste overflødigt gram i  – en smukt skåret thriller, der bliver siddende under huden på læserne i lang tid.

Tupaarnaq

Tusind tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Mads Peder Nordbo

Udgivet: 2018
Sidetal: 367

Leave a Reply