HomeBoganmeldelser Kvinden i blåt af Elly Griffiths (Ruth Galloway #8)

Kvinden i blåt af Elly Griffiths (Ruth Galloway #8)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Religion og efterforskning

Kvinden i blåt er ottende bind i den populære krimiserie om arkæolog Ruth Galloway, der ofte involveres i politiets efterforskninger. Hver bog indeholder en selvstændig historie, så bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden – men det nu altså bedst at læse dem i den rette rækkefølge.

I bunden af indlægget kan du finde links til de tidligere anmeldte bøger i serien.

Fra bogens bagside

På en kirkegård i Walsingham sidder en mystisk kvindeskikkelse. Hun er iklædt en blå kappe, og det ser ud, som om hun venter på nogen. Dagen efter bliver hun fundet myrdet, og vicekriminalkommissær Harry Nelson kan konstatere, at den døde kvinde var en smuk fotomodel indlagt på en lokal afvænningsklinik.

Ruth Galloways gamle veninde fra universitetet er præst i Walsingham, som er et gammelt pilgrimsmål i Norfolk, der vrimler med nonner, præster og nysgerrige turister. Hun tilkalder Ruth i forbindelse med en anden ubehagelig sag: Veninden er begyndt at modtage hadske, anonyme breve, der indeholder referencer til ”en kvinde i blåt”.

Sammenhængen mellem den døde kvinde og trusselsbrevene kan umuligt være et tilfælde. Mens det lille samfund forbereder sig på det årlige påskespil om Jesu korsfæstelse, indleder Ruth og Nelson en kamp mod tiden. For alt tyder på, at morderen vil slå til igen.

Bedømmelsen

Kvinden i blåt er endnu en fantastisk fortælling fra Elly Griffiths, der endnu en gang tager læserne med på en rejse gennem et mord mysterium og et fantastisk miljø. Ellys evne til at inddrage virkelige lokationer får bøgerne til at fremstå mere levende og realistiske.

I dette bind introduceres læserne for byen Walsingham, der i århundreder har været et religiøst knudepunkt og et sted gennemsyret af historie. Et sted for tro og troendes pilgrimsrejser til byens religiøse helligdomme til ære for Jomfru Maria. Man opsluges hurtigt af miljøet, mens man stadig nyder den smukt beskrevne geografi fra Ruths marskland. Der er noget næsten overnaturligt fredeligt over marsken, som Elly smukt overfører til bogen.

At Ruth denne gang indblandes i en sag med så meget fokus på religion er meget anderledes for hende. Hendes medførte jordnærhed, og hendes afstandtagen til forældrenes religiøse overbevisninger gør, at hun har svært ved at forstå andres tilknytning til den religiøse verden. Det er derfor mere interessant, at forfatteren vælger at tage religiøse og kontroversielle emner under behandling. Kvinden i blåt har et andet fokus end vi har set i de tidligere bind: den religiøse del gør, at den arkæologiske træder lidt i baggrunden, og personligt savnede jeg mere af den del. Selvom Ruth foretager en del research i bogen, så er det ikke helt det samme.

Derudover fandt jeg motivet en smule svagt og motivationen for mordene for tyndt. Det ændrer dog ikke på, at Elly endnu en gang har leveret en god historie med dejligt velkendte karakterer. Mange af dem kommer i løbet af fortællingen til at overveje deres respektive tro og overbevisninger, hvilket medvirker til bogens realistiske stemning. Som mange andre læsere ser jeg gerne snart en endelig afklaring på Ruth/Nelson forholdet. I dette bind lærer Nelson noget om sin kone, der måske kan være medvirkende til en endelig beslutning. Måske det sker i bind 9 – som jeg utålmodigt vil vente på.

Gudskelov behøver vi ikke vente længe på nyt fra Elly: allerede 11. juni udkommer første bind i hendes nye serie om kriminalassistent Harbinder Kaur og litteraturunderviser Clare Cassidy. Hold øje med Døden mellem linjerne.

Kvinden i blåt

Forfatter: Elly Griffiths

Oversætter: Lærke Pade
Udgivet: 2021
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 360
Rækkefølge af de tidligere bind:

Leave a Reply