HomeBoganmeldelser Kvinderne i marineblåt af Alix Rickloff

Kvinderne i marineblåt af Alix Rickloff

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Kvinder i krig

Kvinderne i marineblåt er skrevet af Alix Rickloff, der er kendt for sine fascinerende historiske fiktionsbøger.

Forlagets beskrivelse:

1918. Amerika er i krig med Tyskland, og for første gang i historien, tillader den amerikanske flåde at kvinder slutter sig til mændene. Ti tusinde af dem melder sig frivilligt. Tysk amerikanske Marjory Kunwald for at bevise sin patriotisme, suffragetten Blanche Lawrence for at bevise, at kvinder er mænds lige. Og den generte præstedatter Viv Weston i et desperat forsøg på at gemme sig for sin fortid.

1968. Nyskilt og vaklende efter en personlig tragedie arver Peggy Whitby sin ukendte tante Blanches strandhytte, hvor hun slår sig ned. Men den skrøbelige fred bliver forstyrret, da hun begynder at modtage mystiske postkort, dateret fra 1918. Peggy er nysgerrig efter at lære mere om sin mystiske tante. Men da hendes gravearbejde afslører mere, end hun regner med, må Peggy beslutte, om det er værd at risikere at miste sig selv.

Bedømmelsen:

Kvinderne i marineblåt er en af den slags bøger, der er virkeligt svære at lægge fra sig. Sproget er så godt og levende, at man med det samme fanges, og så byder på den på alle de ting der skaber en fantastisk historisk fortælling. Stærke kvinder, et interessant plot, to tidslinjer og baseret på en sand historie. Og så selvfølgelig en lille smule romantik.

Marjory, Viv og Blanche mødes i flåden. Trods deres meget forskellige baggrunde, og forskellige motiver for at melde sig til flåden, ender de med at dele et hus sammen. Det medfører et meget stærkt venskab, hvor deres styrke og modstandskraft holder dem oppe. Men den ene har en mørk fortid, der måske kan ændre alt.

Da Peggy får chancen for at komme lidt væk fra sit normale liv, er hendes tantes strandhytte det perfekte sted. Hun begynder langsomt at lære naboerne at kende og får mod på at leve igen. Da mystiske postkort begynder at dukke op, mistænker hun først at det er en spøg. Snart er hun dog nysgerrig nok til at undersøge sagen nærmere – uden at have en anelse om, hvad hendes undersøgelser vil afsløre…

Bogens to tidslinjer er rigtigt flot sammenhængende, og det er rart at de begge får lige stor opmærksomhed (det er absolut ikke altid tilfældet). Gennem disse formår Alix at flette kvindernes liv sammen, mens man som læser forsøger at gennemskue bogens hemmeligheder.

Bogen byder på historiske deltaljer om kvinders aktive deltagelse under første verdenskrig, og det var spændende læsning – det var et emne, jeg ikke kendte noget til i forvejen. Desuden fandt jeg det ret spændende med den kontrast man mødte i bogens beskrivelser mellem Første Verdenskrig og Vietnamkrigen – hvordan de to krige blev opfattet vidt forskelligt, og hvordan de havde indflydelse på menneskers holdninger til andre.

Er du til historisk fiktion der byder på stærke kvinder, styrke, tab og hemmeligheder, så vil Kvinderne i marineblåt helt sikkert være noget for dig.

Kvinderne i marineblåt

Forfatter: Alix Rickloff

Oversætter: Dorthe Klyvø
Udgivet: 2023
Sidetal: 400

Leave a Reply