HomeBoganmeldelser Kvotekvinde af Estrid Dyekjær

Kvotekvinde af Estrid Dyekjær

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Den svære balance

Kvotekvinde er første bind i Estrid Dyekjærs nye romantrilogi om en ung kvinde, der kæmper for at finde den svære balance mellem arbejdsliv og familieliv.

Estrid Dyekjær debuterede i 2019 med To Liv, hvor hun blev nomineret til flere debutantpriser. Hun fulgte op med Andres liv, og arbejder nu som forfatter på fuld tid.

Fra bogens bagside:

Anja har en plan!

Kandidatgraden er i hus – karrieren godt i gang. Og så er hun endelig single, selvom ekskæresten Max huserer i samme firma og er mindst lige så irriterende, som da de boede sammen. Der er styr på det hele, indtil to lyserøde streger viser det modsatte. Graviditeten er ikke planlagt, lejligheden ikke egnet, og drømmefyren, hun mødte i blodbanken, er ude af billedet.

Anja skal justere alle planer og finde sin egen vej i det åbne kontorlandskab, hvor salgsbrochurernes glittede papir kun overstråles af den nye direktørs brede smil.

Bedømmelsen:

Kvotekvinde sætter ord på det vi alle kan opleve en eller flere gange i livet. Livet er jo det der sker, men vi har travlt med at lægge planer. Og det er mildest talt det Anja rammes af – for en graviditet har ikke lige været med i beregningerne. Selvom hun godt ved, at hendes nuværende stilling kun er opstået som en del af et kvotekvinde projekt, så føler hun stadig store forventninger. Måske arbejder man endnu hårdere for at bevise sit værd, når ansættelsen er sket på baggrund af en kvote. Og nogle gange kan det være svært for Anja at leve op til alles (og måske egne) forventninger.

For Anja medfører et tilfældigt møde i blodbanken til verdensomvæltende ændringer i hendes liv. Den uopnåelige mand, den store forelskelse og graviditeten udgør grundlaget for bogens fremdrift. Et godt indblik i Anjas tanker og følelser, der bl.a. beskrives alsidigt via tilbageblik til hendes liv med en alkoholiseret mor og en ikke altid enig tvillingebror, er med til at skabe en mere afrundet karakter.

Det er et yderst relevant emne bogen tager fat i, og nogle dele kunne for min skyld gerne være uddybet mere. Hvor mange kvinder vil egentligt hellere ansættes på deres kvalifikationer end kvoter? Firmaer burde være i stand til at opdage og udvikle talenter uden at det sker med baggrund i en tvungen kvote. Så måske er de store glitrende udmeldinger fra firmaer om ligestilling slet ikke det rigtigt vej at gå.

Hvis man har læst mine anmeldelser af to liv og andres liv, så er man ikke i tvivl om at jeg er fan af Estrids skrivestil. Og selvom Kvotekvinde på mange punkter er helt anderledes, så skuffer hendes skrivestil stadig ikke. Sproget er flydende og man opsluges hurtigt at fortællingen.

Hvad mener du: ville du foretrække at blive ansat på baggrund af dine egne evner og lyster? Eller ville du takke ja til en chefstilling vel vidende,at det kun skete som en opfyldelse af en kvote?

Kvotekvinde

Forfatter: Estrid Dyekjær

Udgivet: 2021
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 264

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply