HomeBoganmeldelser Led ikke efter mig af Harlan Coben

Led ikke efter mig af Harlan Coben

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Kunne du slå ihjel?

Det er ikke uden grund, at Harlan Coben har solgt over 70 millioner bøger. Han er nemlig ikke kun en glimrende historiefortæller, men også ekspert i at skabe realistiske karakterer og god balance mellem følelse og spænding. Og det beviser han til fulde med Led ikke efter mig, hvor Simon vil gå langt for at finde sin datter.

Handlingen

Simon Greene og hans datter Paige har altid været tætte. Hun var den perfekte datter indtil stofferne fik tag i hende. Sammen med hustruen Ingrid har Simon givet Paige chance efter chance, men uden held. Men hver gang han ser en ung kvinde, mindes Simon deres tidligere liv.

Da en ven mener at have set Paige i Central Park, går Simon straks på jagt. Og han ser da også Paige, men hun flygter med det samme med et tydeligt udtryk af frygt. Simon støder i stedet ind i Paiges kæreste Aaron. Deres sammenstød filmes af nogle forbipasserende – og pludseligt er Simon arresteret.

En faders fortvivlede sorg bliver på videoen i stedet en privilegeret hvid mand der overfalder en hjemløs. Da betjenten Isaac Fagbenle tre måneder senere opsøger Simon, og fortæller om mordet på Aaron og at Paige er forsvundet, vælter Simons verden igen. Men én tanke holder ham oppe: han må finde sin datter uanset hvad. Men lader familien følelserne løbe af med sig? Måske vil de i deres eftersøgning rode sig ud i mere end de nogensinde kunne forestille sig?

Nogle hemmeligheder bør måske forblive skjulte – men nu er det for sent. Hemmeligheder, løgne, vold og forsøg på at skjule sandheden – godt hjulpet på vej at et par lejemordere og en mystisk kult. Og da Simon støder sammen med detektiven Elena Ramirez, går det op for ham at Paige er i centrum for det hele.

Bedømmelsen

Harlan Coben er og bliver en af verdens store krimikonger. Og skulle man blive i tvivl, så skal man bare læse Led ikke efter mig! Her cementerer han sin store evne til at balance spænding med karakterudvikling, og fastholder læseren fra første side.

Bogen indeholdt alle de elementer jeg leder efter i en medrivende bog: Action, hemmeligheder, løgne og uforudsigelig udvikling. Sproget er som vanligt flydende og velskrevet, og det er et ekstra plus at der sættes fokus på en mere og mere udbredt tendens. En tendens der, hvis den misbruges, kan have meget store konsekvenser for de involverede.

Plottet var velfunderet, og som set i tidligere bøger får vi også denne gang besøg af tidligere karakterer. En af bogens helt store forcer (udover de mange totalt uforudsigelige tvists) var karakterernes diversitet og de følelsesmæssige beskrivelser af især Simon. Hans frygt og smerte fremstod så realistisk, at de færreste læsere vil efterlades uberørt.

Det er ren uforfalsket følelse der siver ud fra siderne. Ømhed, ubeskrivelig varme og håb. Findes der noget stærkere end forældres kærlighed til deres børn? Og findes der nogle grænser for, hvor langt forældre vil gå for at redde deres børn? Hvor langt kan man egentlig drive mennesker ud, før de når bunden og ikke har mere tilbage at miste?

Led ikke efter mig

Forfatter: Harlan Coben

Oversætter: Johnnie Mccoy
Udgivet: 2019
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 336

Leave a Reply