HomeBoganmeldelser Linneas bog af Mikael Lindholm (Vinter uden sne #1)

Linneas bog af Mikael Lindholm (Vinter uden sne #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Fortidens traumer

Linneas bog er en Mofibo Original skrevet af Mikael Lindholm, og er første bind i hans trilogi Vinter uden sne. Bogen er inspireret af virkelige hændelser i forfatterens egen familie.

Forlagets beskrivelse:

Linneas bog er en medrivende roman om kærlighed og løgne, der tager læseren med tilbage til 1960’erne og 1970’ernes Stockholm, Helsingfors og København. Telefonpigen Linnea møder Erik i Stockholm. Han er høj, flot og mystisk, men han har ar på sjælen med en baggrund som finsk krigsbarn. Tiltrækningen er stærk, og de gifter sig, men hun må leve i skyggen af sin mands karriere, og Linnea opdager langsomt det net af løgne, han har spundet omkring hende.

Linneas bog handler om utilgivelige hemmeligheder og fortidens skygger, der indhenter Linnea og Erik og trækker lange spor efter sig i form af alkoholisme og bedrageri, svigtede børn og psykisk vold. Mest af alt fortæller den om den pris, man betaler for kærligheden og om kampen for et lykkeligt liv. Gennem bogen lyser kærligheden med al dens storhed og smerte.

Bedømmelsen:

Linneas bog er en rigtig god start på en ny serie. I en flot socialrealistisk stil, har Mikael formået at hensætte lytteren til en tidligere verden, og et samfund med normer, der ikke er ligeså gældende i dag. Selvom den i bund og grund omhandler dagligdagen, så er den meget medrivende, og man fanges hurtigt at historien.

Inderst inde ved Linnea godt, at der er noget helt galt med Erik og hans opførsel. Alligevel giver hun ham gang på gang en ny chance. Han er jo charmerende og karismatisk – og psykisk manipulerende. Druk, pillemisbrug, breve fra fogeden – det hele tilgives i den stærke kærligheds ånd. Og her er Linnea måske selv med til at fastholde Erik i hans mønster. Men undergangen er på vej, og hele forløbet er meget stærkt formidlet i teksten.

Udadtil ser det godt ud, speciel som familien stiger i den sociale klasse. De er et flot par, og så længe Linnea passer hjemmet, så skal Erik nok klare resten. Men han får sværere og sværere ved at navigere i tilværelsen og den perfekte overflade. Han er ikke i stand til at erkende, at han selv har et ansvar for historiens udvikling. Fortidens oplevelser som bl.a. at være Finlandsbarn har sat sine spor. Men ender det hele også med at sætte spor i hans egne børn?

Udover familiens centrale historie, hører man også om datidens store forandringer i verden, og ender med et flot beskrevet tidsbillede. Hele fortællingen har en tydelig stemning af en stor indlevelsesevne og ærlighed fra Mikaels side.

Bogen er indlæst af Morten Thunbo, og det gør han virkeligt godt. Han formår at levendegøre historien så effektivt, at hans stemme bliver siddende i baghovedet længe efter. Det var nemt at bevare overblikket over historien, og Morten gjorde det nemt at blive engageret i både historien og karaktererne. Der er en grund til, at Morten har indlæst så mange fortællinger, for hans stemme passer perfekt til lydbogsmediet.

Linneas bog

Forfattere: Mikael Lindholm

Udgivet: 2023
Indlæst af: Morten Thunbo
Varighed: 12 timer og 34 minutter

Leave a Reply