HomeBoganmeldelser Malstrøm af Helle Mogensen (Anne Lebæk #2)

Malstrøm af Helle Mogensen (Anne Lebæk #2)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , ,

Tilbage til Vestkysten

Malstrøm er andet bind i Helle Mogensens Anne Lebæk serie. Helle debuterede i 2019 med første bind, Havunger, der introducerede læserne for den lille fiskerby Hvertsund.

Fra bogens bagside:

FORUROLIGENDE KRIMI FRA DEN JYSKE VESTKYST

En forårsaften finder psykolog Anne Lebæk liget af en ung kvinde i sin venindes hjem i Hvertsunds gamle fiskerkvarter. Anne kender kvinden overfladisk fra sin praksis og bliver opslugt af at opklare, hvem hun i virkeligheden var, og hvem det er, der ønskede hende død.

Annes søgen bringer hende tæt på det rå og vindblæste samfunds skyggesider, hvor alle tilsyneladende har noget at skjule. Og hvor morderen, hvem det end er, aldrig er langt væk. Malstrøm er en roman om at leve på kanten af sindets afgrund og om konsekvensen, når den hårfine skillelinje mellem fornuft og vanvid bliver overskredet – og om at blive svigtet af dem, man stoler allermest på.

Helle Mogensen er forfatter og journalist. Hendes første roman, Havunger (2019), om den introverte psykolog Anne Lebæk, der flytter hjem til den jyske vestkyst efter flere års eksil i København, fik en fornem modtagelse og blev kaldt “en flot stilsikker debutkrimi” og “meget mere end en krimi.” Malstrøm er andet fritstående bind i serien. Helle Mogensen er opvokset i Nuuk og en lille midtjysk landsby, og bor i dag sammen med sin datter på limfjordsøen Mors i Nordjylland.

Bedømmelsen

Malstrøm er en fortælling, der tydeligt bærer præg af, at Helle føler sig mere veltilpas i sproget, selvom der stadig er nogle steder der burde være fanget i redigeringen. Her bydes på et overraskende plot, og en stemning der fastholder læserne fra bogens start.

Igen er handlingen placeret i den lille fiskerby Hvertsund, og den er virkeligt godt tegnet op for læserne. Og igen finder Anne sig midt i byens skyggesider, der gemmer på utallige hemmeligheder. Det at flere af byens indbyggere kan være gerningsmanden, skaber en naturligt mistro blandt beboerne, og det hæver stemningen på en god måde.

Anne fremstår meget sympatisk, selvom hun stadigvæk kæmper med fortiden. At hun igen kører en privat efterforskning sideløbende med sit arbejde som konsulent for politiet virker for mig lidt urealistisk i en så lille by (hvor hun ikke på nogen måde kan skjule sit arbejde). Privat finder Anne sig splittet mellem to mænd: Ekskæresten Rasmus og den tiltalende efterforsker Thorkild Høegh. Der er følelser for dem begge, men specielt i en lille by er det vigtigt at træde forsigtigt.

Bogen forskellige miljøer er rigtigt godt beskrevet, og det er en af Helles store forcer. Bogens drama-del fungerer også godt, men at Helle igen har valgt at indflette faktiske oplysninger vedrørende psykologi bryder bogens ellers fine flow. Malstrøm virker meget lig Havunger, og selvom det giver en god sammenhæng mellem de to bøger, så må Helle gerne bevæge sig lidt uden for rammen i fremtidige bøger.

Bogen er en letlæst hygge-krimi uden de blodige scener, og hvor Annes privatliv fylder en stor del. Hendes uddannelse som psykolog sættes specielt i spil, da traumer rammer beboerne på det første mords gerningssted. Udover at arbejde på det, må Anne tænke over følgende: Skal baggrunden for mordene findes i fortiden? Er det et svigt her, der stadig har indflydelse på nutiden? Og hvem kan man egentligt stole på?

Malstrøm er en velfungerende efterfølger, der anbefales til alle elskere af hygge-krimier.

Malstrøm

Forfatter: Helle Mogensen

Udgivet: 2021
Forlag: Alpha Forlag
Sidetal: 320

Leave a Reply