HomeBoganmeldelser Mørkelagt af Christina Lassen-Andersen

Mørkelagt af Christina Lassen-Andersen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Opbrud

Mørkelagt er Christina Lassen-Andersens forfatterdebut. Christina Lassen-Andersen er uddannet cand.mag. i historie, og har inden sin forfatterdebut gjort karriere i medici­nalbranchen.

Handlingen

I den moderne verden er mennesker langt mere afhængige af elektricitet og teknologi end de lige tænker over. Det bliver tydeligt for verden, den dag strømmen forsvinder. I første omgang tager folk det ikke alvorligt. Det værste er næsten, at internettet ikke fungerer. Men når alt kommer til alt, så er det jo kun for en kort tid – så er alt tilbage ved det normale.

Men sådan bliver det ikke. Strømmen kommer ikke tilbage og langt hurtigere end forventet, har vores moderne samfund udviklet sig til en dystopisk verden. Og når det ikke længere er muligt at skaffe vand, mad og medicin – når det ikke længere er nemt at få dækket de mest basale behov – så vender mennesket tilbage til at være den oprindelige jæger.

I en verden, hvor kun de stærkeste eller klogeste overlever, følger vi en række helt almindelige danskere. Rikke står alene med sin astmatiske søn i Vanløse, mens hendes mand er fanget med en kollega på et hotel i Odense. Den lægestuderende Silla tvinges sammen med en sygeplejerske til en af militærets nødlejre. Anders, den unge udadreagerende og utilpassede unge, efterlades med to andre på et opholdssted – og kan endeligt lade sine inderste ønsker udfolde sig i fuldt flor.

Du vil aldrig kunne overleve alene, men hvem kan du stole på når der ikke er ressourcer nok til alle? Som situationen forværres får den i nogle deres inderste styrke frem i lyset – men hos andre er det menneskets værste sider der råder.

Hvor langt ville du selv gå, for at redde din familie?

Bedømmelsen

Med Mørkelagt har Christina Lassen-Andersen skabt en skræmmende realistisk fortælling om et samfund i forfald. Fortællingen er især rystende, fordi den tydeliggør, hvor hurtigt et samfund kan gå fra et samarbejdende og moralsk styret demokrati til en ”de stærkeste overlever” verden.

Historien er tydeligt velgennemtænkt og skrevet i et flydende sprog. Man fanges hurtigt af handlingen, og hvis man som jeg er fan af The walking dead, så fremkalder bogens handling og sprog skræmmende billeder på nethinden.

I en verden hvor de fleste ting bare sker, uden at vi forholder os til dem, har mange af os mistet evnen til overlevelsens krav. Hvordan skaffer vi mad, hvis det ikke er i supermarkedet? Hvordan finder vi vej, hvis vi ikke kan bruge Google maps? Alt hvad der er omkring os er baseret på og afhængigt af teknologien. Bortset fra én ting: følelser.

Og følelser, moral og normer kommer under stærke krav i bogen. Fra de mennesker, der slipper alle normer i deres kamp over de mennesker, der finder styrke i sammenhold og medmenneskelighed. Man kan ikke andet end efterlades reflekterende over, hvordan man selv ville reagere i situationen.

Mørkelagt er en velskrevet og fascinerende spændingsroman der, bortset fra en enkelt manglende afklaring vedrørende prologen, holdt mig fanget fra første side og gav stof til eftertanke.

Forfatter: Christina Lassen-Andersen

Udgivet: 2020
Sidetal: 379

Leave a Reply