HomeBoganmeldelser Mursejleren og rørhøgen af Minette Walters

Mursejleren og rørhøgen af Minette Walters

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En eventyrlig fortælling

Mursejleren og rørhøgen er skrevet af Minette Walters, der både er kendt for sine kriminalromaner og sine historiske fortællinger. I den historiske genre er tidligere udgivet De sidste timer og Skæbnetimen.

Forlagets beskrivelse:

Jayne Swift er ikke som kvinder er flest. Hun tager aktivt del i kampene under Den Engelske Borgerkrig, ikke som oprører, men som læge. Hun er vokset op i en familie af royalister, men da krigen bryder ud, forholder Jayne sig ikke til ofrenes politiske ståsted – hun yder sin lægelige bistand, hvor der er behov for den.

Under tumultariske omstændigheder møder Jayne den gådefulde William Harrier. Hun ved intet om ham og hans baggrund, men hun er lodret uenig med ham politisk. Alligevel kommer han til at bistå Jayne ved flere lejligheder, og sammen bliver de vidner til krigens brutalitet, men hvem er William Harrier egentlig?

Mursejleren og rørhøgen er en fejende flot og eventyrlig fortælling om tab, vilje, opofrelse og kærlighed under Den Engelske Borgerkrig. Og om en usædvanlig og modig kvindes kamp for at gøre en forskel på trods af den modstand, hun møder.

Bedømmelsen:

Mursejleren og rørhøgen er historisk fiktion, når det er bedst. På flot vis skildres krigens rædsel gennem dens indvirkning på karakterer. I en rigtig flot sammenvævning af fakta og fiktion, formår Walters at give sine læsere chancen for at opleve den historiske periode fra forreste række. Resultatet er en intelligent og medrivende fortælling om to enestående mennesker – der hver især insisterer på at leve deres liv som de vil, selv midt i krigen.

Bogen dækker mange emner. Vi er vidne til det barbari folk kan påberåbe sig i religionens navn. Vi er observatører under de store kampe. Vi ser folk, der har fokus på at hjælpe hinanden, og vi ser folk, der vil gå langt for at få del i krigsbyttet. Men bogen lærer os også om vigtigheden af venlighed, styrke og empati – og evnen til at være tro mod dig selv, uanset hvad andre tænker.

Handlingen er bl.a. fokuseret på, hvordan kongens handlinger skabte fraktioner i kongeriget, der splittede familier. Indsnævret til nogle meget interessante, attraktive karakterer i centrum af handlingen, kommer læseren til at forstå de konkurrerende loyaliteter for alle sektorer af befolkningen.

Religion og politik er en farlig blanding, men Jayne Swift er fast besluttet på at forblive upartisk og trodse konventioner ved at udøve sit fag som læge. I denne proces møder hun William Harrier – manden, hvis kamæleon-forklædninger får Jayne til at overveje, om han reelt er ven eller fjende. De to hovedpersoner er fantastisk tegnet, men også bipersonerne fremstår levende og realistiske.

Sproget er fantastisk, og hele vejen flyder det levende. Nogle scener fremstår så fulde af liv, at de næsten springer ud fra siderne. Plottet, og udgangspunktet i virkelige historiske begivenheder, er rigtigt godt udtænkt. Enkelte steder kommer tempoet dog til at halte, specielt da historien overgår til at blive fortalt i brevform.

Scenerne er meget beskrivende, men bogen undgår at falde i fælden med lange passager om specifikke kampe. I stedet fokuseres på krigens generelle forløb, og de mænd der kæmper. Nogle steder er det grimt, eks. når der opereres, men sådan var det jo reelt i denne tid. Beskrivelsen af en henrettelse fremstår chokerende realistisk, og står i skarp kontrast til puritanerens dystre strenghed.

Mursejleren og rørhøgen anbefales til alle læsere af historisk fiktion.

Mursejleren og rørhøgen

Forfatter: Minette Walters

Oversætter: Rene Knudsen
Udgivet: 2022
Forlag:  Modtryk
Sidetal: 452

Leave a Reply