HomeBoganmeldelser Nattens udyr af Michael Katz Krefeld

Nattens udyr af Michael Katz Krefeld

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Mænd der hader kvinder

Nattens udyr er en selvstændig efterfølger til Mørket kalder, som Michael Katz Krefeld oprindeligt havde planlagt som en stand alone. Nu forlyder der rygter om at det kan ende med en trilogi – og det kan vi læsere jo kun opfordre Michael til.

Handlingen

En mand går ind i et træningscenter, finder yoga-holdet og skyder omkring sig inden han begår selvmord. Endeligt fik han straffet de kvinder, der altid har ignoreret ham og fravalgt ham for andre, mere tiltalende, mænd.

En gidselsituation udvikler sig dramatisk, da Cecilie Mars igen vælger at handle inden hjælpen er klar – og hendes nye makker, Troels, er nu viklet ind i en historie der absolut ikke vil gavne hans karriere. Men da DUP (Den Uafhængige Politiklagemyndighed) undersøger sagen, får Cecelie hurtigt fejet dem af. Desværre virker det som om, at undersøgeren John stadig er på sporet af en tidligere sag – og vil gøre sit ypperste for at hænge den op på Cecilie.

Der er dog en enkelt fællesnævner mellem de to sager: begge mænd råbte ordet ”Abel” som det sidste. Cecilie begynder straks at undersøge dette navn nærmere. Med hjælp fra computereksperten Ismail må de gå på ”det mørk net” – og det er her de første gang stifter bekendtskab med ”Enhjørninge-selskabet”. Selvskabet er især optaget af en gammel voldtægtssag, og har næret medlemmernes indædte vrede mod kvinder.

Deres manglende succes hos det kvindelige køn og fremgangen for kvinder på mange områder har skabt et gennemgribende had hos disse mænd, hvis formål er at få kvinderne tilbage på deres rette plads. Cecilie bliver hurtigt klar over, at lovens rammer kun begrænser hende i denne sag – men som sædvanligt skaffer hun sig mange fjender i løbet af efterforskningen. Hun må samarbejde med en helt usandsynlig kilde, mens hun prøver at holde sig ude af boligområdets bandekrig, og ledelsens forsøg på at hænge hende op på et tidligere mord.

Bedømmelsen

Nattens udyr tager udgangspunkt i et meget aktuelt emne: Hvordan antallet af Incels (Involuntary celibate – ufrivilligt cølibat) stiger i takt med at #MeToo bevægelsen breder sig. Incels føler sig forbigået grundet deres genetiske træk, og deres seksuelle frustration udmønter sig i et had mod de kvinder der fravælger dem.

I forsøget på at nå deres mål, tyr de til meget ukonventionelle og barske metoder – præcis som Cecilie ofte bruger nogle…lad os kalde dem kreative metoder for at opnå sine mål. Hun er ikke ligefrem den typiske krimihelt, men man kan ikke lade være med at holde af hende. Som vi så det i Mørket kalder, så fremstår hun realistisk – selvom jeg gerne ville have et større indblik i hendes inderste tanker og følelser. Men måske er det netop dem hun forsøger at skjule for sig selv via kokain og træning?

Sproget er groft og beskidt – men det understøtter glimrende læserens indblik i en ukendt verden og passer perfekt til Cecilies personlighed. Forholdet mellem Cecilie og Jeremy tilførte bogen en helt anden dimension. Det var ikke meget vi så til Cecilies nye makker, Troels, men alligevel nok til at vi opfatter hvilken trussel han kan ende med at udgøre for hende. Han er på ingen måde gearet til at arbejde under hendes forhold, og visse hændelser tager meget hårdt på ham.

En af de ting jeg fandt interessante (blandt mange), var den måde folkestemningen dømte Cecilie da videoen blev offentliggjort. Det er jo noget vi oplever i virkelighed, hvor folk hænges ud selvom seerne ikke har set den fulde historie.

Nattens udyr er fantastisk spændende og er skåret perfekt til. Handlingen udvikler sig lynhurtigt over sider, hvor Michael med sit medrivende sprog formår at fastholde sine læsere til slutningen.

I guder hvor kan den mand skrive!

Nattens udyr

Forfatter: Michael Katz Krefeld

Udgivet: 2020
Sidetal: 360

Leave a Reply