27 november, 2018
På ofrenes side af Anne Birgitte Stürup m.fl.
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Amagermanden, Anne Birgitte Stürup, biografi, drab, Lindhardt og Ringhof, På ofrenes side, retssager, voldtægt
En anklager fortæller
På film, i tv-serier og i bøger – det er altid forsvarsadvokaterne vi følger. Dem der kæmper mod de uretfærdige, mod overmagten og mod korrupte betjente. Men hvad med anklagerne? Hvad er deres bevæggrunde for at stille op i retten? Er de bare brutale mennesker, der for enhver pris vil have mennesker bag lås og slå – eller er de måske nogle gange de rigtige kæmpere?
Anne Birgitte Stürup har aldrig været i tvivl: hun er ofrenes stemme og deres vej til retfærdighed. Hun er den, der tager de sager andre ikke vil have og går ekstra veje for at sikre sagens rette gang. Gennem 45 år har hun arbejdet med de mest voldsomme sider af det danske samfund. Og tegn på hendes dygtighed findes i, at flere af de sager hun har ført, har resulteret i afgørelser der skrev retshistorie.
Handlingen
Formentlig 150 nævningesager nåede Anne Birgitte at procedere i, før hun efter 45 års tjeneste gik på pension. Bestialske drab, voldtægter og misbrug af børn har været en del af hendes dagligdag. I bogen følger vi hende fra den spæde start i Gladsaxe Politi til landets nok mest erfarne anklager.
Kimen til valget af sager spirer allerede under studiet, da Anne Birgitte overværer en sag i Landsretten. Forsvarets behandling af voldtægtsofferet var for Anne Birgitte en krænkende oplevelse, for der var ingen grænser for, hvad offeret blev udsat for. Den dag forlod hun retten med holdningen: “Det kan jeg gøre bedre”.
Og dette har fulgt hende gennem hele hendes lange arbejdsliv – holdningen om, at nogen skal kæmpe for at give offeret en stemme i retten. Og at dette var det helt rigtige valg, kan hun ved selvsyn konstatere efter Amager-mandens dom. Her møder hun bagefter et af hans ofre, og efter domsafsigelsen havde offeret fået en form for fred og afslutning.
Fra overfaldet på avisbuddet på Amager over drabet på den italienske turist på Nørrebro og til sagen om Amagermanden – hele vejen har Anne Birgitte kæmpet for at formidle sagernes omstændigheder på en måde, så den til tider kringlede jura blev forståelig for nævningene. De retslige processer gennemgås med et tydeligt engagement.
Anne Birgitte fortæller også om at leve med en hverdag, der indeholder så meget ondskab og brutalitet. Om hvordan hun aldrig har været bange for at udfordre retspraksis og om hvilke gerningsmænd hun frygter mest. Om det tætte og nødvendige arbejde med dedikerede efterforskere og om de sager, det ikke lykkedes at løfte.
Bedømmelsen
På ofrenes side er en meget spændende og interessant bog. De fleste af bogens sager kendes i forvejen fra pressen eller andre bøger, men der hvor bogen hæver sig over andre er Anne Birgittes personlige holdninger og overvejelser i forbindelse med de mange sager. Hendes tilgang til hver enkelt sag, med fokus på retfærdighed og respekt, er medrivende læsning.
Hun løfter sløret for mange processer i det retslige system, og kommer også med en snert af samfundskritik. Bogen indeholder eks. omtale af psykisk syge, der ikke hører til i fængsler. Det er et symbol på Anne Birgittes format, at hun ikke nødvendigvis har kæmpet for afsoning, hvis dette ikke har været den rette løsning for gerningsmanden.
Andre aspekter behandles også på en saglig og interessant måde, bl.a. den efterhånden meget forhøjede hype der omgiver drabssager. Alt i alt en meget anbefalelsesværdig bog for de læsere, der ønsker mere substans end bare bloddryppende detaljer.
Forfattere: Anne Birgitte Stürup, Morten Bruun og Thomas Bjerg.