HomeBoganmeldelser Passager 23 af Sebastian Fitzek

Passager 23 af Sebastian Fitzek

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Tilbage til fortiden

Passager 23 blev udgivet i Tyskland i 2014, men nu kan danske læsere også nyde godt af den. Sebastian Fitzek er en af Tysklands mest succesrige forfattere, og har som den eneste tyske forfatter modtaget The Ripper Award.

Bogen blev i 2018 filmatiseret, dog uden at filmen rigtigt slog igennem. Måske fordi det må være vanskeligt at overføre så gennemførte og nytænkende bøger til det store lærred.

Fra bogens bagside:

I Passager 23 møder vi Martin Schwartz, som er psykolog i politiet. Martin mistede sin kone og søn for fem år siden under en ferie på krydstogtskibet Sultan of the Seas. Men ingen kunne fortælle ham, hvad der nøjagtigt skete, og Martin har været et vrag lige siden.

En dag modtager han et opkald fra en mærkelig gammel dame, der kalder sig selv thrillerforfatter. Hun har et tip til ham: Han skal ombord på Sultan of the Seas igen, for her findes beviset på, hvad der skete med hans familie …

Martin har svoret aldrig at sætte foden på et skib igen – men han kan ikke lade være og følger tippet, da han får at vide, at en pige, der forsvandt på Sultan for flere uger siden, er dukket op igen. Med Martins søns bamse i armene…

Sebastian Fitzek er kendt for at skrive intense, psykologiske thrillers. Hans bøger er standalones, der alle har et højt tempo og et effektivt plot.

Bedømmelsen

Passager 23. 23 mennesker, der i gennemsnit forsvinder på skibe hvert år. Et nytænkende scenarie, hvor et skib bruges som primær ramme for en skræmmende og medrivende fortælling. Det giver en helt specielt dynamik til bogen, at ingen i teorien har mulighed for at forlade gerningsstedet.

Her får du en intens psykologisk thriller, hvor der på ingen måde er skåret på den fantastiske karakteropbygning. Specielt Martin, der efter familiens forsvinden påtager sig de mest risikable opgaver som undercover betjent – for han har ikke længere noget at leve for. Han er så fascinerende og godt opbygget, at jeg gerne mødte ham igen i fremtidige bøger.

Det store udvalg af birolle giver også fortællingen et spændende lag. Alle har de hver deres historie, der er med at berige læseoplevelsen. De udvikles løbende, da de alle spiller en rolle i den større historie. Sebastian har ingen steder sprunget over hvor gærdet er lavest hvad angår konstruktionen af karaktererne, og han bruger dem succesfuldt til at fortælle en effektiv historie.

Sproget er knivskarpt, plottet fantastisk udtænkt og de mangesidede facetter fører konstant læserne i nye retninger. Bogens mørke tone fastlægges allerede i bogens start, og historien vil derefter fastholde dig til sidste side. Bogen er absolut ikke for sarte sjæle, for der lægges ikke fingre imellem, når bogens mørke sandheder kommer frem i lyset.

Fitzek får med Passager 23 slået fast, at han ikke er en af Tysklands mest populære thrillerforfattere uden grund. Så er du tilhænger af intense psykologiske thrillere, så vil Passager 23 helt sikkert være noget for dig.

Passager 23

Forfatter: Sebastian Fitzek

Udgivet: 2021
Oversætter: Jacob Jonia
Forlag: Gutkind
Sidetal: 400

Leave a Reply