HomeBoganmeldelser Pigen fra den franske skole af Jacob Weinreich

Pigen fra den franske skole af Jacob Weinreich

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

En rystende fejl

Jacob Weinreich kendes af mange læsere som en del af pseudonymerne A.J. Kazinski og Anna Ekberg. Denne gang er han dog på helt egen hånd, og det klarer han ganske godt.

21. marts 1945 gik britiske fly på vingerne for at bombe Gestapos hovedsæde i København: Shellhuset. I forbindelse med deres mission fejlbombede de Den Franske Skole på Frederiksberg, og forårsagede den største civile ulykke på den tid. I alt 250 mennesker mistede livet og 900 blev hjemløse.

Handlingen

Det er farlige tider for den danske modstandsbevægelse. Flere og flere medlemmer stikkes, og flere og flere medlemmer henrettes eller holdes fanget på toppen af Shellhuset i København. Hvis de skal have mulighed for at overleve og fortsætte deres kamp, må de have hjælp af de allieredes tropper.

Gestapo har etableret deres hovedkvarter i Shellhuset på Frederiksberg. Her opbevarer de deres arkiv over den danske modstandsbevægelse – men de har på den mest grusomme måde forsøgt at sikre sig mod bombning. På øverste etage har de nemlig placeret en del af de danske fanger – mennesker, der på denne måde kommer til at fungere som et menneskeligt bombeskjold.

Holger arbejder, meget mod familiens ønske, på at indsamle oplysninger til de britiske piloter. Til dette arbejde må han have hjælp fra den dansk-tyske Asta, der må sætte meget på spil for at aflytte de tyske telefonlinjer.

Den britiske pilot Edward Cleveland har for nyligt mistet sin bedste ven under et togt, og han frygter sin næste store opgave. Han udvælges dog til at lede togtet over Danmark, og gør sit bedste for at gøre det til en succes.

På Den Franske Skole gør mange af nonnerne deres bedste for at skærme børnene fra krigens rædsler. Hverken nonner eller børn er dog klar over, at den største trussel mod dem lige nu ikke kommer fra tyskerne…

Bedømmelsen

Pigen fra Den Franske Skole behandler en meget relevant og tragisk episode i den danske krigshistorie. En operation, der var en fantastisk succes, men havde tragiske omkostninger som ingen havde kunne forudse.

Sproget er flydende og letlæseligt, og det at bogen er skrevet i romanform kan måske få flere til at lære nærmere om denne begivenhed, der fik så stor betydning for besættelsens sidste dage. Jacob har baseret bogen på en lang række interviews med mennesker, der var til stedet eller blev involveret i tragedien – og det er med til at sætte et helt specielt præg på historien.

Jacob har forsøgt at afdække alle aspekter ved dagen og optakten – fra piloter over modstandsmænd til elever og nonner. Og selv om dette giver forskellige perspektiver på historien, så var det også det der ødelagde noget af bogens flow for mig. Der var simpelthen for mange sider af sagen der skulle formidles, og for mange detaljer der fik lov at fylde.

Alt i alt byder Pigen fra den franske skole på meget lærerig og interessant læsning, og viser hvordan mennesker under pres kan finde en indre styrke.

Forfatter: Jacob Weinreich

Udgivet: 2020
Sidetal: 365

Leave a Reply