HomeBoganmeldelser Selvtægt af Bøje Aagaard Kristensen

Selvtægt af Bøje Aagaard Kristensen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Nu er det nok!

Selvtægt – så ka’ de lære det! er seneste bog fra forfatter Bøje Aagaard Kristensen. Det er en fortælling inspireret af virkelige hændelser tilsat humor, frækheder, urimeligheder og gengældelse.

Bøje Aagaard Kristensen har tidligere udgivet de to spændingsromaner Hvem slukkede lyset og Den retmæssige arving, og så er han for nyligt flyttet fra land til by – om han også på andre punkter minder om bogens hovedperson, vil jeg her lade stå usagt…

Handlingen

Som forhenværende oberst er Wilhelm Brandt vant til at få tingene gjort – og vant til at folk udviser respekt for hans meninger og person. Men sådan er livet bare ikke mere – tiderne er af lave!

Efter af være flyttet fra landet og ind til byen, oplever han overalt at respekt og almen moral er i forfald. Kan det virkeligt være meningen, at almindelige respektable borgere bare skal finde sig i dette? Næ, det skal være løgn, skal det! Hvis de andre vil have krig, så skal de få krig!

For hver dag ser han nye urimeligheder. Firmaer har ikke styr på deres produkter og ansætter uvidende medarbejdere. Reklamer der snyder forbrugerne. Håndværkere, der prøver at hoppe over det så berømte lave gærde. Listen bliver længere og længere, men den kreative oberst har lagt sin slagplan – og han er vant til at vinde sine kampe.

Men undervejs i sin kamp, bliver Wilhelm også konfronteret med nogle af sine egne fordomme – og langsomt går virkeligheden op for ham: Jo mere vi kender til og ved om hinanden, jo mere smidigt går vores samarbejde.

Selvtægt: Det, at nogen tager retten i egen hånd og foretager noget aktivt for at skaffe sig sin ret.

Bedømmelsen

Selvtægt – så ka’ de lære det! er en meget kreativ og underholdende fortælling om dagligdagens irritationsmomenter – og dermed en bog som alle læsere vil kunne forholde sig til.

I et fantastisk, flydende og letlæseligt sprog og med et imponerende glimt i øjet, sætter Bøje obersten til at gøre det vi alle en gang imellem har lyst til (og måske ville verden faktisk blive et bedre sted, hvis vi nogle gange gjorde det?). For hvorfor er det egentligt, at vi næsten hver dag udsættes for urimeligheder eller ser situationer, som vi inderst inde ikke føler er i orden? Hvorfor er det, at eks. store firmaer slipper afsted med vildledende reklamer? Det er fordi vi giver dem lov!

Nu skal jeg selvfølgelig ikke på nogen måde opfordre alle læserne til uvildigt at kaste sig ud i selvtægtens gerning, men alligevel har bogen skabt grundlag for grundig refleksion hos mig. Jeg læste en gang et herligt udtryk: Livskvalitetskriminalitet (jeg mener det var i Livet, det forbandede). Alle de mindre forseelser der hver for sig ikke har nogen betydning, men sammen og konstant langsomt dræner humøret.

Så lad os stå sammen for bedre livskvalitet, for mere humor og for mere læring – men læs lige bogen først, ik’.

Selvtægt

Forfatter: Bøje Aagaard Kristensen

Udgivet: 2020
Sidetal: 200

Leave a Reply