HomeBoganmeldelser Skakbrikkerne af Peter May (Lewis #3)

Skakbrikkerne af Peter May (Lewis #3)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Den sidste brik

Skakbrikkerne er tredje og afsluttende bind i Peter Mays Lewis-trilogi. Tidligere er udkommet Sortehuset og Lewismanden.

Forlagets beskrivelse:

Fin Macleod har lagt sit arbejde i drabsafdelingen i Edinburgh bag sig og er faldet til på sin fødeø, The Isle of Lewis, hvor han arbejder som sikkerhedschef for en af øens store jordbesiddere. Jobbet bringer ham dog snart på kollisionskurs med sin gamle barndomsven Whistler Macaskill, områdets mest indædte krybskytte.

Da Fin opsøger Whistler, bliver de to mænd vidner til et sælsomt naturfænomen. En dyb sø står pludseligt og uforklarligt drænet for vand, og op af mudderet stikker de næsten uskadte rester af et lille enmotors fly, som forsvandt sporløst for sytten år siden. Begge mænd ved, at de vil finde deres fælles ven Roddy Mackenzie i vraget, men et kort sekund, bemærker Fin noget i sin gamle vens ansigt, der får det til at isne gennem ham. Fin er helt uforberedt på, at den sandhed, han leder efter i fortiden, fuldstændig vil ændre hans fremtid.

Bedømmelsen:

Skakbrikkerne er en fremragende afslutning på en fremragende trilogi. Peter May viser igen sin store evne til at flette karakterernes fortid sammen med med nuværende begivenheder, og det fungerer bare virkeligt godt. Hans beskrivelser af følelser og forventninger tager læseren ud på en virtuel rutsjebanetur

Øens atmosfære er til tider næsten en karakter i sig selv. Moserne, tågen, de vindomsuste klipper og de hemmelighedsfulde tørvemoser. Sat sammen med øboerne stærke religiøse overbevisninger og deres indbyggede mistro til fremmede, er der sat en perfekt kulisse for fortællingen. Men det stærke bånd mellem indbyggerne kan også give problemer, når alle kender alle og hemmeligheder kan være svært at holde skjulte.

Afsløringen af det nedstyrtede fly sætter en proces i gang, som Fin aldrig kunne have forudset. Han er slet ikke forberedt på, hvor stor indflydelse sandheden om fortiden vil have på fremtiden. Det er en fortælling om løgne, jalousi og bedrag, og romanen væver sig flot frem og tilbage i Fins liv.

At Peter May igen bruger en cold case til at sætte fokus på Fins fortid, er et mesterligt træk. Hver gang lærer vi noget om forskellige mennesker med stor indflydelse på hans liv, og det er meget veludtænkt og veludført. Som læser efterlades med et afrundet billede af Fin, og en god forståelse for hans handlemønstre.

Uadskillelige mennesker, hvis gensidige loyalitet sønderrives, skaber et flot grundlag for en fremragende finale. Peter Mays trilogi anbefales stærkt herfra.

Skakbrikkerne

Forfatter: Peter May

Oversætter: Ninna Brenøe
Udgivet: 2023
Forlag:  Gyldendal
Sidetal: 375

Leave a Reply