HomeBoganmeldelser SMS af Steen Langstrup

SMS af Steen Langstrup

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

SMS og litteratur

SMS af Steen Langstrup er en samling af historier han skrev fra 2011 og frem til sidste år. Det er sms-noveller skrevet og udgivet oprindeligt på sms af forlaget SMSpress.

Steen Langstrup er både forfatter og forlægger. Han har udgivet romaner, noveller, tegneserier, fagbøger, krimier, gys, humor. Han ejer desuden forlaget 2 Feet Entertainment.

Forlagets beskrivelse:

Besatte mobiltelefoner, sms’er fra afdøde, terrorister, stalkere, juleuhygge, zombier, spøgelser og meget andet.

Denne samling indeholder alle Steen Langstrups sms-noveller til dato. Det er gys, spænding, minimalisme. Historier fortalt via sms-dialoger.

Fra ‘I morgen skal du dø’:

Mandag 10:13 Afsender: Anonym Jeg fulgte efter dig til morgen. Så du mig ikke?

Mandag 12:13 Afsender: Anonym Jeg har skygget dig hver eneste dag den sidste uge.

Mandag 14:13 Afsender: Anonym Nogle gange har jeg været så tæt på dig, at min hånd har strejfet din.

Steen Langstrup har skrevet mange gode gys siden debuten med ‘Kat’ i 1995. Han er blevet kaldt Danmarks gyserkonge eller Grand old man of horror, og et par af hans tekster er filmatiseret, andre radiodramatiseret, og nogle er udgivet på andre sprog – blandt dem også et par af teksterne i denne samling.

Bedømmelsen:

SMS er, med sin brug af korte sætninger og talesprog, meget læseværdig. Jeg er imponeret over, hvordan det er lykkedes Steen at skabe en helstøbt fortælling på så kort en tekst. Man udfordres på sin fantasi og dermed er det næsten ikke selve teksten men læserens fortolkninger der gør det helt uhyggeligt. Der en helt speciel minimalistisk stil over bogen, og det fungerer rigtigt godt.

Man kan fristes til at læse bogen i et stræk, men det vil være en skam. Personligt kunne jeg godt lide at reflektere over hver historie, fordi de hver især indeholdt så mange nuancer. Formatet sms-novelle fungerede langt bedre end jeg havde forestillet mig. At følge en sms korrespondance føltes næsten som at snage på personers helt private samtaler.

Nogle at historierne indeholdt så meget realistisk, at man kunne forestille sig at samtalen foregik i virkeligheden. Jeg kunne sagtens forestille mig at formatet tiltrak både et voksent, men også et yngre publikum. For dem er det jo helt naturligt at bruge mobilen meget, og dermed et oplagt medie til at præsentere dem for litteratur.

Bogen fungerer, selvom der må have være noget helt specielt at få det tilsendt via sms. Det er lidt ligesom de løbende fortællinger i ugeblade, bortset fra at du aldrig ved hvornår næste besked kommer. Der er fokus på forskellige emner, og det gør historien både dynamisk og medrivende.

At novellerne virker realistiske, kan vi se på den oprindelige udgivelse af novellen ”I morgen skal du dø”. Da sms’erne begyndte at blive udsendt, lod nogle læsere sig rive så meget med, at de opfattede historien som værende virkeligt – og anmeldte den til politiet.

Et flot introduktion til et (for mig) nyt format.

SMS

Forfatter: Steen Langstrup

Udgivet: 2022
Sidetal: 104

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply