HomeBoganmeldelser Søstrene fra Auschwitz af Roxane van Iperen

Søstrene fra Auschwitz af Roxane van Iperen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Mod og styrke

Søstrene fra Auschwitz er skrevet af Roxane van Iperen og er baseret på oplysninger hun fandt under renoveringen af sit nye hus. Bogen er baseret på fakta, dokumenter, breve og interviews med søstrene, medlemmer af deres familie og modstandsbevægelsen.

Forlagets beskrivelse:

Søstrene fra Auschwitz er en sand historie om to jødiske søstres modstand mod den nazistiske overmagt. Det er en hyldest til to kvinders heltemod og næstekærlighed – og en påmindelse om menneskets evne til at overleve.

I 1940 invaderer nazisterne Holland. Blandt dem, der kæmper mod besættelsesmagten, er to modige kvinder, de jødiske søstre fra Amsterdam, Janny og Lien Brilleslijper. Søstrene risikerer den visse død, men det forhindrer dem ikke i at yde deres medmennesker beskyttelse på et hemmeligt og sikkert tilflugtssted i skoven med livet på spil – i et hus ved navn Fuglereden.

Omtrent halvfjerds år senere flytter Roxane van Iperen ind i Fuglereden. Her begynder hun arbejdet med at bringe den glemte historie frem i lyset. Historien om da stedet og dets beboere bliver forrådt, og Janny og Lien bliver sat på det sidste tog til Auschwitz sammen med Anne Frank og hendes familie. Hvad der herefter sker udfordrer søstrene ud over den menneskelige forestillingsevne, da de berøves alt på nær deres mod, ukuelighed og deres kærlighed til hinanden.

Bedømmelsen:

Søstrene fra Auschwitz er en historie fuld af rædsler, men også en styrke, mod og næstekærlighed. En historie, der både afslører umenneskelig ondskab, men også det allerbedste i den menneskelige natur. Der tegnes et meget klart og dybt billede af, hvordan mennesker havde det i den rædselsfulde periode.

Roxane har sat ord på en historie i dokumentarisk stil. Det kræver at man lige skal tilpasse sig den faktuelle skrivestil, og at den første del af bogen føltes en smule fjern. Der er rigtigt mange detaljer der skal på plads, men det er nok nødvendigt for den efterfølgende historie. Generelt ender man med en ok kombination af fakta og følelser. Historien beskrives med stor sans for detaljer, og der sættes ord på tanker og følelser.

Lien og Janny Brilleslijper er faktisk kun en lille del af helheden. Bogen indeholder historien om deres arbejde i modstandskampen, og deres oprettelse af den sikre havn Fuglereden. Men vi lærer også om resten af familien, det jødiske samfund og Anne Franks familie.

Da Fuglereden afsløres, sendes det jødiske folk ud på den rejse, der i lang tid fremover vil stå som en af de mest dystre tider i menneskets historie: rejsen mod koncentrationslejrene. De scener vi herefter præsenteres for, fremstår så virkelige og rædselsfulde, at man kun kan efterlades berørt.

Det er en tid med enorm modgang og uretfærdighed, men også viljestyrke, mod og tapperhed. Hvis du leder efter en historie, der er livsbekræftende og lærerig, så lad Søstrene fra Auschwitz inspirere dig med i deres historie om trods, i lyset af så overvældende en modgang.

Søstrene fra Auschwitz

Forfatter: Roxane van Iperen

Oversætter: Christian Lundager
Udgivet: 2023
Sidetal: 352

Leave a Reply