HomeBoganmeldelser Sporene vi efterlader os af Pernilla Ericson

Sporene vi efterlader os af Pernilla Ericson

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Når virkelighed overstiger fiktion

Karakteren Liv Kaspi kom til Pernilla Ericson i forlængelse af en artikelserie. Som journalist kom hun i kontakt med voldsramte kvinder, og det var rent raseri over så mange kvinders ødelagte liv, der fik hende til at skrive bogen Sporene vi efterlader os. Bogen er første bind i en planlagt serie om Erlagruppen og er desuden Pernillas debutroman.

Handlingen

Liv Kaspi er betjent, og en aften forsøges hun overfaldet i en park. Naturligt reagerer hun, men måske er hendes reaktion i overkanten? Medierne indleder i hvert fald en hetz mod hende, og ledelsen sender hende på orlov. Men ingen ved, at der i Livs fortid gemmer sig en grusom forklaring på hendes reaktion.

Under hendes orlov modtager hun et mystisk brev. I brevet er angivet, at hun bedes møde op på en bestemt adresse på en bestemt dag. Nysgerrigheden driver Liv af sted, og således introduceres hun for den pensionerede kriminolog med en fortid i Säpo, Edith. Edith har desuden tilkaldt den meget dygtige hacker Amina og Rickard – underverdens leverandør af alt, hvad der kan skaffes.

Edith ønsker deres hjælp til at opklare en række brutale overfald på kvinder i Stockholm. Den eneste umiddelbare fællesnævner er, at overfaldene er sket langs den grønne metrolinje. Hun er villig til at betale godt for deres bistand, og dermed er Erla-gruppen dannet.

Gerningsmændene er dygtige, og efterlader sig ingen spor. Men overfaldene bliver mere og mere grove, og kvinderne begynder at forsvinde sporløst. Gruppen må derfor arbejde hurtigt og skjult – for disse gerningsmænd er hensynsløse og ingen ved hvad de kan finde på, hvis de opdager at nogle er på sporet af dem. Medlemmerne må hver især trække på deres specielle evner i samarbejdet.

Gruppen har et fælles mål, men de enkelte medlemmer har også deres egne dagsordener – spørgsmålet er, om disse personlige interesser er vigtige for dem end det fælles mål? Liv udsættes gennem hele opklaringen for store moralske dilemmaer, mens hun kæmper med uventede følelser – og det endelige opgør ender med at blive langt farligere end nogle af gruppens medlemmer havde kunne forestille sig.

Liv

Bedømmelsen

Jeg er meget stor fan af Lars Kepler, og derfor sætter man mine forventninger meget højt, når man på forsiden af en bog nævner “den mest forrygende krimidebut i Skandinavien siden Lars Kepler dukkede op”. Men Sporene vi efterlader os levede op til alle mine forventninger, og at det er en krimidebut gør det bare så meget mere imponerende.

Personerne er meget velbeskrevne og realistiske. Gennem bogen kommer man godt ind under huden på dem alle, og man lærer en del om deres bevæggrunde. Der er ikke brugt nogle nemme løsninger, så deres handlinger og tankemønstre beskrives grundigt. Personerne er meget forskellige, men tiltalende på hver deres måde. Det er en gruppe man gerne vil følge mere.

Bogen fanger fra starten, og med et letlæseligt og flydende sprog, så bliver man hurtigt opslugt. De barske emner behandles på en realistisk måde, ligesom selve opklaringsarbejdet fremstår grundigt researchet. Historien hænger godt sammen, og at man sideløbende med selve opklaringsarbejdet følger gerningsmændenes næste ofre, medvirker på bedste vis til at skabe en stemning af uhygge og frygt.

Udover at være en rigtigt godt sammenskruet krimi, så behandler bogen også nogle meget aktuelle emner: Hvilke spor efterlader vi os, når vi surfer rundt på de sociale medier? Og er kvinder nogensinde selv skyld i voldtægt?

Liv

Forfatter: Pernilla Ericson

Oversætter: Kirsten Heilmann
Udgivet: Januar 2018
Sidetal: 368

 

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply